Parhaat alkkarit pelastavat takamukset ja meret


Hiertyneet pakarat synnyttivät The Other Danish Guyn ja tavoitteen tehdä maailman parhaat kalsarit. Ja siinä sivussa pelastaa meret muovijätteeltä.


Useimpien brändien takana on tarina, mutta harvalla se on yhtä hyvä kuin The Other Danish Guyn tarina. Homma alkoi helteisessä New Yorkissa, jossa puuvillakalsarit hiersivät suomalaiskaksikosta toisen miehen takamuksen hajalle, lääkintätoimenpiteet veivät yksityisklubin naisten vessaan ja ehjätakamuksisen suomalaismiehen asiakkaakseen saanut baarimikko kommentoi naisasiakkaiden hätääntyneisiin huutoihin, että ”I think it was the other danish guy”.

”Kyllä, tämä tarina on ihan tosi”, sanoo tarinan vähemmistä kivuista kärsinyt puolikas ja TODG:n toinen perustaja Tommi Lähde.

Enemmän kärsineen osapuolen kanssa todettiin samalla tarve paremmille alusvaatteille. Sellaiset piti siis tehdä itse. Ja kun kaksikon taustalla on pitkä brändi- ja myyntiosaaminen, tavoitteet laitettiin heti kohdalleen.

”Tavoite oli tehdä maailman parhaat kalsarit”, Lähde sanoo lyhyesti.

Tai bisnesmäisemmin muotoiltuna ”kasvaa niin isoksi kuin potentiaali antaa myöten” ja ”keskitymme olemaan maailman paras ensimmäisen kerroksen vaatettaja”.

Tai ehkä sittenkin vähän myyvemmin: ”Perseestä tämä on lähtenyt ja katsotaan mihin tämä päätyy.”

SATTUNEESTA SYYSTÄ  TODG korostaa alusvaatteidensa mukavuutta ja huomaamattomuutta. Kangas on teknisistä alusvaatteista tuttua polyamidia, saumat ovat lähes huomaamattomia flatlock-saumoja ja nekin sijoitettu tarkasti oikeisiin kohtiin.

”Mukavuudessa me onnistuimme osin tsägällä, mutta kyllä sitä viilattiinkin. Martti Kellokumpu suunnitteli mallit ja kaavat juuri kohdalleen, alkkarit istuvat, pysyvät paikallaan eivätkä hierrä.”

Parhaan materiaalin ja tehtaan löytämisessä oli niissäkin iso työ.

Polyamidin – siis muovin – valitseminen kangasmateriaaliksi parantaa mukavuutta ja voittaa monessa mielessä normaalin puuvillan ekologisuuskilvassa, mutta muoviroskan täyttämässä maailmassa muovin pukeminen päälleen ei ehkä kuulosta kestävimmältä valinnalta.

The Other Danish Gyulla on vastaus tähänkin.

”Kun olimme päätyneet synteettiseen, tekniseen materiaaliin, ymmärsimme, ettei se ole luonnolle paras valinta. Mietin siinä, että voisiko tätä joskus tehdä merien muoviroskista”, Lähde kertaa.

”Meri on ollut minulle aina tärkeä, ja jos löytyy keino tehdä kalsareita kierrätysmateriaalista, me haluamme käyttää sitä.”

Ja materiaali löytyi. Econyl on tehty meriin hylättyjen kalaverkkojen nailonista ja TODG:n speksien mukaan tehtynä se on oivallista alkkarimateriaalia. Jatkossa kaikki merkin lyhyet kalsarit tehdään tästä kierrätysmateriaalista.

”Ensin pelastetaan ihmisten perseet, sitten pelastetaan meret”, Lähde nauraa tyytyväisenä.

”Me olemme ensimmäinen alusvaatevalmistaja, joka käyttää tätä kangasta.”

Tällä hetkellä uutta, kierrätysmateriaalista tehtyä mallistoa voi ennakkotilata brändin kotisivuilta Indiegogon kautta. Myyntiin se saataneen elokuussa.  Alkkareiden hinta on kolmisenkymmentä euroa.

 

BRÄNDIN TAUSTALLA on myös suuri määrä tutkimusta. Selville on saatu muun muassa se, että ekologisuus ja eettisyys ovat yhä useammalle tärkeitä arvoja ja että globaalisti alusvaatemarkkina kasvaa ja juurikin monikäyttöisillä, teknissävytteisillä tuotteilla on tilaa.

Tästä kasvusta suomalaiset ”tanskalaiset” aikovat ottaa siivunsa.

”Meidän segmenttimme on new premium consumer. Heitä kiinnostavat vastuullisuus, laatu ja kestävyys.”, Lähde luettelee.

Samalla tämä ei-hintalähtöinen porukka kaipaa myös tarinaa ja arvomaailmaa, johon voi samaistua.

”Meillä on kaksi isoa asiakasryhmää maailmalla. Ensimmäinen on +45-vuotiaat, aktiiviset ja urheilulliset miehet, mamil-porukka eli keski-ikäiset miehet lycra-vaatteissa. He ovat parempituloisia ja valitsevat tuotteensa tarkasti.”

”Toinen joukko on heitä vähän nuoremmat, joille supertärkeää ovat toimivuus ja monikäyttöisyys.  Nämä lenkkari ja puku -tyypit sekoittavat eri tyylejä pukeutumisessaan.”

The Other Danish Guy on asemoinut itsensä tietoisesti premium-luokkaan. Ei aivan kalleimmaksi vaihtoehdoksi, muttei myöskään market-hintaluokkaan.

”Me emme voi kilpailla hinnalla. Premium-luokasta puuttuu vaihtoehtoja, siellä on paljon puuvillaa, muttei juuri muuta. Siellä on tilaa laadukkaalle, tekniselle alusvaatteelle ja sen markkinan kasvusta me aiomme ottaa osamme.”

 

LÄHDE ON myös huomannut, että yhä useammat käyttävät omaa kulutuskäyttäytymistään vaikuttamisen välineenä.

”Eettisesti ja ekologisesti toimivien brändien asema paranee poliittisesti epävakaina ja vaikeina Trumpien ja muiden aikoina. Ihmiset näkevät omat valinnat keinona tehdä hyvää”, hän sanoo.

”Tuleva luksus on eettistä.”

 

 

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää