Yves Saint Laurent

Herkän muotineron muotokuva

yves_saint_laurent_julisteVIIPYILEVÄ KERRONTA, näyttävä visuaalisuus ja valloittava äänimaailma, niistä koostuu aikamme yhden tärkeimmän muotisuunnittelijan, ranskalaisen Yves Saint Laurentin nimikkkoelokuva. Tarina seuraa väljästi Yvesin tarinaa aina hänen perheensä luota, siirtomaasodan runtelemasta Algeriasta oman muotitalon johtoon.

Pariisissa vuonna 1957 vasta 21-vuotias Yves Saint Laurent (Pierre Niney) ylennetään arvostetun Christian Diorin muotitalon johtoon perustajansa kuoltua. Diorin opissa kasvanneen nuoren neron ensimmäinen näytös otetaan vastaan varsin menestyksekkäänä, vaikkakin hieman ennalta-arvattavana. Samalla nuori Yves tapaa liikemiehen Pierre Bergénin (Guillaume Gallienne), josta tulee hänen kumppaninsa – niin liiketoiminnassa kuin yksityiselämässäkin.

TARINA KERTOO Yves Saint Laurentin elämästä, pakkomielteistä ja sisäisistä demoneista. Mielenterveysongelmat sekä päihderiippuvuus ovat keskeinen osa tarinaa, mutta eivät kuitenkaan tarinan keskiössä. Kerronta ei ryve päähenkilön ongelmissa vaan antaa kauniin kuvan herkän neron lahjakkuudesta. Tarinasta olisi voinut tehdä toki synkemmänkin, mutta nyt elokuva on varsin helposti seurattava katsaus Yves Sain Laurentin ja hänen kumppaninsa, välillä varsin myrskyisäänkin elämään ja muotitalon syntyyn ja kehitykseen.

Sekä Pierre Niney että Guillame Gallienne tekevät uskottavan suorituksen tulkitessaan muotitalon perustanutta powerhouse-pariskuntaa. Yves Saint Laurentin kehittyminen arasta nuorukaisesta muotialan supertähdeksi on sekä näyttelytyöltään että visuaalisesti uskottavaa. Sivuroolien hahmogalleria on myöskin herkullisen runsas. Yvesin ystävä, malli ja muusa Victoire Doutreleau (Charlotte Le Bon) on tasapainoittava tekijä päähenkilön anteeksipyytävälle olemukselle. Elokuvan varrella Yves Saint Laurentin ja Karl Lagerfeldin (Nikolai Kinskikohtaamiset ovat niin ikään mielenkiintoinen katsaus suunnittelijoiden väliseen ystävyyteen. Elokuva piirtää hauskan, hieman ilkikurisen kuvan Lagerfeldistä, mikä niin ikään on varsin uskottava.

Elokuva on ehdottamasti herkkua muodin ystäville: muotinäytöskohtauksissa nähtävät puvut ovat ainutkertaisia ja alkuperäisiä Yves Saint Laurent. Myös suurin osa elokuvassa nähtävistä Saint Laurentin pukuluonnoksista on aitoja ja alkuperäisiä. Viipyilevästi eteepäin soljuva tarina on kuin katsaus kahvipöytäkuvakirjaan – kaunis, herkkä ja tunnelmallinen. Elokuva sopii nautittavaksi kesäillan päätteeksi tai sateisena sunnuntai-iltapäivänä.

Kuvat: ©2013 WY productions – SND – Cinéfrance 1888 – Herodiade – Umedia

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää