Annabelle (2014), Warner Bros. Entertainment INC.

25 kauhuleffaa, jotka kaikkien pitäisi nähdä elämänsä aikana

Halloweenin kunniaksi listasin 25 kauhuleffaa, jotka kaikkien tulisi katsoa. Piristystä arkeen ja horroria halloweeniksi.

Kauhu on kiehtonut ihmisiä vuosisatojen ajan ja jo ammoisina aikoina kauhusta tuli myös elokuvateollisuuden tärkeä osa. Nosferatu ja Golem, Hammerin ihmissudet ja muumiot.

Kauhun kulta-aika leffateollisuudessa lienee kuitenkin ollut 80-luku. Silloinhan Suomeenkin iski sensuuri pahimmillaan. Onneksi noista leffojen leikkelyistä on kuitenkin jo päästy eroon ja saamme nauttia kauhumme kaikkine suolenpätkineen ja räjähtävine päineen. Onneksi hyviä kauhuleffoja suolletaan markkinoille jatkuvalla syötöllä. Vaikkapa elokuvissa paraikaa pyörivä Annabelle on hyvä esimerkki elokuvasta, joka kulkee kauhuklassikoiden jalanjäljissä.

B-luokan horrorteollisuuskin on yhä hengissä ja jyllää kovasti: halvalla, huonoja erikoistehosteita, surkeita näyttelijöitä ja mitä oudompia otuksia ja tappajia.

Mutta hyvä niin. Nautintoa meille kauhuelokuvien suurkuluttajille. Ne eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä eikä kyseessä ole mikään kriitikoiden ylistämät klassikkoleffat tai edes minun lempikauhuelokuvat. Pelkästään hyvää viihdettä ja kylmiä väreitä.

Uskoisin, että listalta löytyy muutama vähemmänkin tunnettu ja tiedetty kauhupläjäys.

1 halloweenii Halloween 2 (1981), mielestäni ensimmäistä pelottavampi. Jatkuu suoraan siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Hiippailua ja teurastusta sairaalakäytävillä.
2 society Society (1989), rikkaat muodonmuuttajat harrastavat omituisia orgioita sulautumalla toisiinsa. Nuorukainen yritetään pakottaa mukaan yähän outoon yhteisöön.
3 leviathan Leviathan (1989), merenpohjassa tutkimuslaitoksessa hiippailee geenimanipulaation tulos tappaen porukkaa.
4 thing The Thing (1982), kauhun kulmakiviä. Antrarktisella tutkimusasemalla riehuu mudonmuuttaja avaruusolio. Huikeat tehosteet, jotka on tehty ennenkuin tietokonetehosteet oli edes keksitty.
5 slither Slither (2006), kauhukomedia tuppukylästä, johon saadaan meteoriitin mukanaan tuomilla loisilla vipinää.
6 sunshine Sunshine (2007), avaruuskauhua parhaimmillaan. Pitkä matka saa miehistön pikkuhiljaa sekoamaan ja näkemään helvetinporteille.
7 inside Inside (2007), ranskalainen, todella raaka ja yököttävä leffa. Raskaana olevan naisen kotiin tunkeutuva mielipuoli nainen aloittaa verisen terrorisoinnin.
8 rec [REC] (2007), espanjalainen aluperäinen kannattaa katsoa jatko-osineen. Jenkkiläinen Quarantine (2008) versio myös ihan ok. Zombiet riehuvat kerrostalossa, kuvausryhmän kuvatessa ja koittaessa selvitä hengissä.
9 deadcalm Dead Calm (1988), australialaista pienieleistä kauhua. Pariskunta ottaa merellä, keskellä ei mitään, kyytiinsä oudon miehen.
10 frozen Frozen (2010), kolme nuorta juuttuu yläilmoihin hiihtohissiin. Lisätään mukaan kylmyys ja alhaalla vaaniva susilauma. Yllättävän ällöttävä.
11 ystävät_hämärän Ystävät hämärän jälkeen (2008), ruotsalainen, erilainen vampyyrielokuva. Myös jenkkiversio Let Me In (2010) on ihan kelvollinen.
12 the_last_house The Last House On The Left (1972), todella ahdistava raiskaus ja kosto elokuva. Raaka. Uusintaversio (20) ei ole mistään kotoisin.
13 splinter Splinter (2008), outo halvan budjetin leffa kertoo huoltoasemalle loukkuun jääneistä ihmisistä, joita outo mutaatio yrittää lahdata.
14 I_spit I Spit On Your Grave (2010), alkuperäistä parempi. Taas kostotarina, jossa nainen kostaa ällöttävillä tavoilla raiskaajilleen. Miehille voi olla jopa liikaa muutamat kohtaukset.
15 event Event Horizon (1997), taas avaruuskauhua, jossa toisen ulottuvuuden pahuuden voimat saavat miehistön kääntymään toisiaan vastaan.
16  evildead Evil Dead (1981), klassikkokauhua metsämökille menevistä nuorista, jotka vahingossa manaavat esiin yliluonnolliset voimat. Uusintaversio on vain kalpea yritys tästä hurmeen mestariteoksesta.
17 deep_star Deep Star Six (1989), taas möyritään merenpohjasta outo löydös, pohjassa sijaitsevan tutkimuslaitoksen happivarastotkin uhkaavat ehtyä, ja kohta miehistön kimpussa on myös jokin tappava.
18 cabin Cabin fever (2002), jos metsään haluat mennä nyt, ja mökkiin leiriydyt, löydät viruksen tappavan.
19 aprilsfoolsday April Fool’s Day (1986), nuorisojoukko syrjäisellä saarella. Kohta alkaa kuolema korjata satoa. Mutta mikä on pilaa, ja mikä totta?
20 themist The Mist (2007), joukko ihmisiä saarroksissa tavaratalossa, ulkona sumu, joka kätkee sisäänsä pelottavia olioita, mutta myös sisällä olevat ihmiset löytävät sisäisen petonsa.
21 uhka Uhka (2006), ranskalainen pelotteluelokuva, jossa nuoripari ostaa talon maaseudulta, pian joku tai jotkut alkavat terrorisoida heitä. Mutta ovatko he enää turvassa sisälläkään?
22 30paivaa 30 päivää kaamosta (2007), pikkukaupunki Alaskassa joutuu vampyyrijoukkion kynsiin. Pakotietä ei ole, koska pimeyttä kestää 30 päivää.
23 tremors Tremors (1990), pikkukaupunki keskellä aavikkoa joutuu maan alla liikkuvien jättiläismatojen hyökkäyksen kohteeksi.
24 babyjane What Ever Happened to Baby Jane (1962), kulttiklassikko kahdesta sisaruksesta, joista toinen piinaa säälimättä toista. Rooleissa loistavat Bette Davis ja Joan Crawford.
25 terrortrain Terror train (1980), naamiaset opiskelijoita täynnä olevassa junassa, ovat oiva keino vääryyttä kokeneelle tappajalle lahdat teinejä toinen toisensa perään. Mukana verikekkereissä myös scream queen Jamie Lee Curtis.

Nautinnollisia, hurmeen, veriroiskeiden, mutanttien ja lentelevien irtojäsenten täyttämiä iltoja!

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää