Avengers: Age of Ultron

Jos luulitte jo nähneenne kaiken supersankarielokuvista…

Marvel tekee sen taas. Nyt kun on jo nähty Thorit, Captain Americat ja mutantit ja muut. Silmillemme vyörytetään toisensa jälkeen yhä parempaa ja parempaa Marvel-kamaa. Kostajien kakkosleffaa on odotettu kuin kuuta nousevaa, ja tuo odotus todellakin palkitaan. Suorastaan pelottaa, kun katsoo tuotantolistaa, mitä kaikkea on vielä luvassa ja tulossa. On kovasti odottamaani X-Force, Gambit ja Dr Strange leffaa, uudet buustaukset Ihmenelosista ja Hämähäkkimiehestä, ja parhaimmallekin saagalle on jatkoa tulossa eli uusi X-Men-elokuva.

Mutta uusi Avengers (suomalaisittain Kostajat) elokuva on kyllä odotuksensa arvoinen. Edellinen leffa oli vain lämmittelyä tämän rytyytyksen rinnalla. Jälleen kerran juoneen ja henkilöhahmojen syventämiseen on panostettu isolla kädellä. Ja oikeastaan ensimmäistä kertaa Marvelin elokuvahistoriassa on saatu mukaan oikea megaluokan suurpahis, jonka tausta on oivallisen hyvin kirjoitettu.

Tony Stark (Rautamies) sattuu hupsista keikkaa luomaan itsenäiseen ajatteluun kykenevän keinoälyn nimeltä Ultron (vrt. Ex Machina), jonka päätehtävä on ensin tappaa koko Avengers porukka ja siinä sivussa toki myös ihmiskunta, koska seuraava sukupolvi Ultronin mielestä ei ole lihaa ja verta, vaan metallia.

Kostajat joukkion pakkaa sekoitetaan loistavasti heittämällä mukaan todella outoa romantiikkaa, heidät laitetaan taistelemaan toisiansa vastaan ja lopulta kasvamaan oikeaksi tiimiksi. Tarinan opetus on tylsän perinteinen, vain toinen toistamme tukien ja yhdessä voimme voittaa.

SIINÄPÄ JUONI tiivistettynä. Toki saamme nauttia kunnon toimintakohtauksista ihan koko rahan edestä. Valitettavasti jälleen kerran 3D on aivan turhaa. Taidan itse käydä tarinan tsekkaamassa toisen kerran ihan perinteisessä muodossaan.
Leffa ei ole mikään leppoisa supersankaritarina. Siviilejä kuolee ja sankarimmekin ovat ihan ihmisiä, kaikkine ongelmineen ja vikoineenkin.

Ne jotka suht alkuperäiset Kostajat tuntevat, tietävät toki nimet Elohopea ja Purppuranoita. Tässä leffassa heidät hienolla juonitarinalla lisätään mausteeksi soppaan. Ja loppujen lopuksi Kostajien riveihin lisätään myös yksi ryhmän mielenkiintoisimmista hahmoista. Sen enempää spoilaamatta tietämättömiä, mutta onhan hän eräs versio Ultronista.

Actionia, metallin kirskumista, luiden rutinaa ja välillä hyvinkin mustaa huumoria tarjoileva leffa nousee melkein ykköspaikkaa pitävän Marvel-leffan rinnalle. Mielestäni edelleenkin X-Men: Days of Future Past on huikein sarjakuvaelokuva ikinä. Siinä yksinkertaisesti on vieläkin parempi käsikirjoitus ja toteutus.

Toisaalta näitä Marvelin joukkioleffoja alkaa pikkuhiljaa vaivaamaan se, että normikuluttaja versus kaltaiseni sarjakuvafriikki, ei enää tunnista tai tajua kaikkia sivuhahmoja, heidän linkityksiä muihin tarinoihin tai leffoihin, eikä pieniä viittauksia edellisiin joukkioiden tai sankareiden omiin elokuviin, saati sitten TV sarjoihin (nytkin näemme vilauksen Netflixin Agent Carterista).

Mutta tämähän on pientä sen rinnalla mitä on tulossa.

Jälleen kerran tekstien jälkeen tuleva (älkää jääkö koko lopputeksteiksi, se ei tällä kertaa kannata) teaseri kertoo, että on oikeasti tulossa jotain TODELLA ISOA.. Jos Ikuisuushanska ja Thanos kertovat jotain, tiedätte mitä odottaa… Leffoissa öööh 2020?

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää