Michelle (Zendaya) catches a ride from Spider-Man in Columbia Pictures’ SPIDER-MAN: ™ FAR FROM HOME.

Spider-Man: Far from home


Hämis porskuttaa ihan tyylikkäästi Euroopassa


Amerikkalaisille Eurooppa tuntuu aina elokuvissa ja tv-sarjoissa olevan joku utopistinen planeetta X, tai jonkinlaisen portaalin takana, paikka johonkin toiseen maailmaan. Joskus tulee ajatelleeksi, että jos nyt vaikka Hämähäkkimies pistettäisiin pomppelehtimaan Tampereen kattojen yllä? No tällä kertaa Hämistä viedään pitkin Eurooppaa. Ja siinä sivussa kuuluisien kaupunkien monumentit saavat kyytiä. Vai saavatko sittenkään?

Spoiler alert! Sisältää sarjakuvaan vähemmän tutustuneille kiusallisia (meille tutustuneille päivänselviä) asioita. 

Tämän hetkisessä Marvel-maailmassa Avengersien seikkailujen jälkeen maailmaan ovat palautuneet ne puolet Thanoksen poistamista ihmisistä. Silti supersankarareita on enää kourallinen. Maapallon eri kolkissa elementaalit, vesi, ilma, maa ja tuli hyökkivät tutuissa turistikohteissa. Samaan aikaan Hämis (Tom Holland) on Euroopassa ”luokkaretkellä”, tottakai sillä hetkellä Venetsiassa, johon vesiökkömönkiäinen hyökkää. Yhdessä uuden supersankarin Mysterion (Jake Gyllenhaal) he saavat örkkimörkin tuhottua. Nick Fury (Samuel L. Jackson) juoksee kannoilla ja vaatii Hämistä liittymään vastarintaan öllimölliäisiä vastaan kera Mysterion. Hämppyhän haluaisi vaan lomailla luokkansa kanssa ja valloitta ihsastuksensa kohteen M.J. (Zendaya) sydämen. 

Seuraava taistelu käydäön Prahassa, ja koska olisi itsestäänselvää, jos sinnekin ilmestyisi Spider-Man, Peter Parkerin siellä ollessa, apuun saapuu hyvin Spiddua muistuttava supersankari Yöapina – voi jösses mä niin nauroin tässä vaiheessa!

No mutta kuten me kaikki sarjakuvien lukijat tiedämme, Mysterio ei todellakaan ole hyvisten puolella, vaan tavoittelee supersankarien kirkkainta kruunua, loppuselvittely Lontoossa on pakollinen.

Elokuva onnistuu käyttämään kaikki jenkkikliseet Eurooppaa kohtaan sekä kliseilemään myös teinirakkaustarinana että supersankarielokuvanakin. Silti se on mitä mainiointa viihdettä. Huumoria löytyy paljon ja tämä on edellistä osaa huomattavasti parempi. Jostain syystä en edellistä osaa ole edes arvioinut. Lieneekö syynä ollut pressinäytös vain Helsingin päässä. Viimeisin Spiddu-leffa näyttäisi olevan Amazing Spiderman 2, mutta silti viime joulun animaatio on tällä hetkellä ehdottomasti paras Hämis-elokuva. 

Tom Holland teini-iän kiemuroissaan on hellyyttävän hyvä. Gyllenhaal pahiksena vakuuttaa roolissaan, tosin hieman ihmettelin Mysterion pääpahikseksi valintaa. Toisaalta Mysterio vs. Hämähäkkimies taistelut sarjakuvamaisesti Mysterion luomissa virtuaalimaailmoissa olivat ehdottomasti leffan parasta antia. Hyvin alkuperäisille sarjakuvalehti toteutuksille uskollisia.

Mainio ja viihdyttävä. Tämä ei ihan ehkä neljään tähteen yllä, mutta annan sen silti.

Btw, en ehtinyt jäämään katsomaan mitä lopputekstien ihan lopussa tapahtuu, mutta ensimmäinen päätekstien jälkeinen pätkä lupaa mielenkiintoista jatkoa…

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää