Tarinoita muinaisesta pohjolasta: Fabulae

Kaunis teos upealla kuvituksella

Sain tuossa jo jonkin aikaa sitten Ignis Fatuus: Tarinoita muinaisesta pohjolasta sähköpostitse. Työkiireiden takia tämä sarjakuvallinen helmi melkein meinasi hautautua työpöytäni uumeniin. Mutta onneksi nyt ehdin sen lukaista ja tutkailla.  Teoshan on jo pelkästään sellaisenaan kuin oma taideteoksensa.

Googlettelemalla selvisi, että Tarinoita muinaisesta pohjolasta on pienen taidekollektiivin tuottama sarjakuva. Aiemmin on ilmestynyt yksi tarinakokonaisuus albumi ja lehdissä oma tarinajatkumo. Nyt käsissäni oleva albumi Fabulae on mustavalkoinen, kolme tarinaa sisältävä mainio opus. Toki kannessa on jopa käytetty prameasti hieman kultaa tehokeinona.

Kaikki kolme tarinaa ovat H. Joelan kirjoittamia. Ensimmäisen kuvituksesta vastaa T. Koivurinne, ja tarinan nimi on Caput. Oikeastaan yhdestäkään tarinasta en halua paljastaa juonellisesti liikoja. Mutta tämä voisi periaatteessa olla vaikka muinaisesta pohjolan Shokki lehdestä. Tarina teemat ovat ahneus ja onnen vaakakupin kallistuminen. Pidän Koivurinteen tarkasta ja selkeästä piirrosjäljestä. Mustavalkoisuus sopii hänen tyyliinsä täydellisesti.

Seuraava tarina käsittelee ristiretkiä ja seitsemää kuoleman syntiä. Tässäkin on hieman synkkää tematiikkaa. Tarinan kertoja H. Joela on itse tämän pätkän kuvittanut. Joelan sarjakuvitus tyyli on edellistä tarinaa pehmeämpää ja voisin käyttää jopa sanaa valoisampaa. Toki hienosti kontrasteja yhdistelevää. Tarinan nimi on Saligia.

Viimeisessä tarinassa kuvitusvuoroon pääsee Haltijakäpälä. Sanotaan näin, että mielestäni hänen jokainen kuvittamansa sivu on jo yksittäinen taideteos pikkutarkkoine yksityiskohtineen. Myös tämä tarina Mater Dei, on koko albumin salaperäisin. Jo tarinan nimi kertonee, mistä on kyse. Jumalattaria esitellään. 

Kokonaisuutena albumi on kaunis, mielenkiintoinen, ja selkeästi rakkaudella toteutettu. Suosittelen tutustumaan. Mahtavaa taas todeta, miten Suomessa tehdään monipuolista sarjakuvataidetta.

Lue lisää: www.tarinoitapohjolasta.com

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää