2 yötä aamuun


Kotimainen elokuva yllättää kauniisti


Harvemmin tulee poistuttua kotimaisten leffojen näytöksestä kotiin hymy huulilla. Tämän leffan viimeinen kuva kuitenkin syöpyy kauniisti verkkokalvoille. Ja leffa yllättää monella muullakin tavalla positiivisesti.

Ohjaaja käsikirjoittaja Mikko Kupariselle (Rakkauden rasvaprosentti) tämä on vasta toinen pitkä elokuva, mutta näillä näytöillä uskallan luvata miehelle hyvän ja pitkän uran. Kertoohan siitä jo tämän elokuvan palkinnotkin maailmalta, että suomalainenkin elokuva voi menestyä myös kansainvälisesti.

Elokuva alkaa, kun Pariisissa asuva, Caroline (Marie-Josée Croze) kirjautuu hotelliinsa Vilnassa. Paljon työkseen matkustava nainen kohtaa illalla toisen yksinäisen matkaajan Jaakon (Mikko Nousiainen). Tästä seuraa hieman alkoholinhuuruinen yö ja samassa sängyssä vietetty yö. Vaikka näillä kahdella ei yhteistä kieltä olekaan, tuntevat he vetovoimaa toisiaan kohtaan. Tässä kohdassa Force Major ottaakin ohjat käsiinsä, ja tuhkapilven takia Carolinen on vietettävä toinenkin yö Liettuassa. Niinpä kohtalo kuljettaa tätä epäsuhtaa paria eteenpäin.

Vaikka leffan idea tuntuu kliseiseltä, turhat tyylirikot on onnistuttu välttämään. Komediallinen draama ei yleensä ole ollut suomalaisten leffantekijöiden parhaiten onnistunut laji, mutta tällä kertaa se toimii erittäin hyvin.

Pois on jenkkiläinen siirappisuus ja liian eurooppalainen dramatiikka. Jäljelle jää vain rehellinen ja sopivan yksinkertainen käsikirjoitus joka on ohjattu jäntevästi.

Hahmot ovat hyvin kirjoitettuja ja todentuntuisia. Lisäksi kun käsikirjoitus tarjoilee elokuvan edetessä muutaman ihan kivan twistin väärinkäsityksineen, viihtyy katsojakin hyvin leffateatterin penkissä.

Nousiainen ja Croze sopivat hienosti rooleihinsa. Pois on turha vääntäminen ja se onkin korvattu hienosti tuntemattomien ihmisten ujoudella ja pienellä estoisuudella.

Pieniä latteuksia ja epäuskottavuuksia elokuvassa toki on, mutta ne antaa anteeksi, koska leffa kuitenkin kaikkinensa muuten toimii ja viihdyttää.

Raikas ja todentuntuinen elokuva, josta jää hyvä mieli.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää