Itsetehdyt hampurilaiset


Vaikka grillikausi on jo lopuillaan, niin mikään ei estä pyöräyttämään inasen parempia burgereita ihan alusta asti itse.


Jauhelihan valmistaminen itse

Syyskauden alkaessa saimme maisteltavaksi jälleen Atrian uutuuksia. Tällä kerralla mukana oli muun muassa aivan mahtavia uusia Vegyü-tuotteita, joista ainakin rouheinen kaurapuuro ja leikkeleet olivat oikein maittavia. Testiin vielä pääsevät myös Vegyü-nakit, joissa proteiini on saatu kananmunasta, jolloin ne sopivat ovo-vegetaristiseen ruokavalioon. Mukana oli myös vajaa 700 gramman pala naudan patalihaa sisäpaistista. Koska itsellä ei vielä pataruoat maistu, päätin laittaa Kitchen Aidin lihamyllyn testiin.
Olen aiemmin kokeillut samalla lihamyllyllä tehdä jauhelihaa possusta ja se onnistui mainiosti. Nyt toisella kerralla päätin jo dokumentoida vähän viisaampana myllyn käytöstä. Kitchen Aidin, kuten monen muunkin lihamyllyn rakenne koostuu syöttöalustasta, syöttöputkesta ja myllyn rungosta, jonka sisällä pyörii korkkiruuvimainen puristin sekä leikkuri, jotka pusertavat lihaa muotin läpi. Myllyn osat ovat itseasiassa hyvin helppo koota, ne eivät vie paljoa tilaa ja mikä tärkeintä: ne on helppo puhdistaa. Suosittelen ehdottomasti käsinpesua – pienet lihanpalat saattavat jäädä sellaisiin paikkoihin, joista tiskikone ei niitä irrota. Ennen käyttöönottoa koko mylly on myös hyvä puhdistaa kauttaaltaan tiskiaineen ja harjan kanssa. Monissa myllyissä voi olla sinänsä harmitonta öljyä osissa, joka ei kuitenkaan ole toivottu lisä jauhelihassasi.

Aloita pilkkomalla liha syöttöaukkoon sopiviksi paloiksi. Käynnistä kone noin keskitehoilla. Liian hitaalla nopeudella kone voi hyytyä ja täysillä tehoilla mylly tuntuu survovan liian voimalla. Aseta lihanpaloja syöttötasolle ja siirrä lihanpaloja yksitellen mukana tulleella survimella syöttöaukkoon.

Paina kevyesti lihanpaloja pyörivää ruuvia vasten, mutta älä runno. Riippuen lihasta kone käsittelee lihaa vähän eri vauhdilla. Tämä naudanliha suorastaan solahti koneen läpi, kun taas aiemmin jauhamani possu vaati enemmän aikaa. Mitään supernopeaa työtä tämä ei ole, joten varaa prosessiin aikaa! Itse tykkään jauhaa jauhelihan kahteen kertaan, jolloin sen koostumus on tasainen ja muheva. Lopuksi muista puhdistaa lihamyllyn osat huolellisesti kauttaaltaan. Katso käyttöoppaasta valmistajan suosituksen riittävän puhdistuksen takaamiseksi.

Molemmilla kerroilla itse jauhaminen on maksanut vaivansa: itse jauhettu jauheliha on selvästi mehevämpää ja maistuvampaa kuin kaupan vakuumipakattu jauheliha. Osasyy on varmasti toki parempilaatuinen liha ruhon hyvistä osista, mutta toisaalta myös pienen lihamyllyn kevyempi puserrus. Jauhelihaa ei tehdä kovalla paineella puristaen vaan melko hellästi jauhaen.

Palataan burgerien tekemiseen – siitähän tämä artikkeli on!

Briossisämpylät

(taikinasta voi tehdä myös hotdog-sämpylöitä)

Taikinan juuri

1,25 dl vettä
1 dl vehnäjauhoja

Taikina

1 pussi kuivahiivaa
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
1 kananmuna
1 tl suolaa
1,5 dl maitoa
(kananmunaa voiteluun ja sesamsiemeniä)

Lisää juuren ainekset kattilaan ja koko ajan sekoittaen kypsennä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Massasta tulee paksua ja sitkeää.

Lisää yleiskoneen kulhoon juuri ja taikinan muut ainesosat paitsi maito. Käytä yleiskoneessa taikinakoukkua ja ala vaivaamaan taikinaa matalalla nopeudella. Lisää maito hiljalleen taikinaan koneen käydessä. Anna koneen vaivata taikinaa noin 15 minuutin ajan. Taikinan tule irrota kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin puoli tuntia.

Jaa taikina 8–10 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Samasta taikinasta voi pyöritellä myös pitkulaisia hodarisämpylöitä. Kohota sämpylöitä lämpimällä vedellä kostutetun liinan alla reilu 30 minuuttia. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle vielä sesamsiemeniä halutessa.

Kypsennä uunin alaosassa 220 asteessa noin 12 minuuttia.

Burgerpihvit

600 g naudan jauhelihaa
75 g vaaleaa leipää murustettuna (esim. yleiskoneella)
1 kananmuna
0,5 sipulia hienonnettuna
1 tl dijon-sinappia
1 rkl soijakastiketta
2 tl paprikajauhetta
jauhettua mustapippuria

Lisää pihvien kaikki raaka-aineet samaan kulhoon. Itse käytin leipänä tamperelaista rievää parin viipaleen verran. Tähän voi käyttää esimerkiksi yli jäänyttä leipää tai useamman leivän kannikat. Sekoita jauhelihamassa käsin tasaiseksi, mutta älä vaivaa liikaa. En suosittel käyttämään yleiskonetta tai monitoimikonetta massan sekoittamiseen, sillä itse olen monesti saanut liian tasaisen massan, jolloin pihvit (tai lihapullat) eivät ole olleet kovin meheviä.

Muotoile massasta 8–10 pihviä ja paista pihvit pannulla. Muotoilin pihveistä noin 2 cm paksuja. Voit paistaa pihvit mieleiseen kypsyysasteeseen. Pihvin kypsymiseen vaikuttaa pihvin paksuus ja paistolämpötila. Mikäli haluat tehdä juustopurilaisia, lisää cheddar-viipale pihvin päälle käännettyäsi pihvin ja anna sen sulaa samalla, kun pihvi kypsyy toiselta puolelta.

Tarjoiluun

tomaattia viipaleina
suolakurkkua ohuina viipaleina
punasipuli ohuina viipaleina
revittyä salaattia (esim. jääsalaattia tai romainea)
majoneesia tai esimerkiksi Ridderheims Tapas Allioli -valkosipulikastiketta
ketsuppia ja sinappia

Tarjoile lämpimät sämpylät ja kuumat pihvit tuoreeltaan täytevalikoiman kera. Voit myös koostaa kaikille samanlaiset hampurilaiset esimerkiksi luoden harkitun makukombinaation.

Voit myös tehdä hauskoja tarjottavia vaikkapa juhliin valmistamalla sliderseja: valmista sämpylät huomattavasti pienikokoisemmiksi, noin 5 cm halkaisijaltaan. Tee samoin myös pihvien osalta. Kokoa sliderit valmiiksi tarjottimelle. Koossa pysymisen helpottamiseksi pistä cockatail-tikku hampurilaisen läpi.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää