Rosa Salazar stars as Alita in Twentieth Century Fox’s ALITA: BATTLE ANGEL.

Alita: Battle Angel


Mainio ja vauhdikas scifiseikkailu


Aina saa hieman jännittää, kun James Cameron on merkitty käsikirjoittajaksi. Vaikka onkin visuaalinen nero, ja hän keksinyt monta hienoa tekniikkaa nykyelokuviin, hänen tarinankerrontataitonsa eivät ole niitä parhaita. Onneksi hän on saanut rinnalleen kirjoittamaan mm. Laeta Kalogridiksen. Tämä ehkä on tämänkin elokuvan pelastus. Toki taustalla on Yukito Kishiron sarjakuva aihio. Robert Rodrigueziin sentään olen ohjaajana aina luottanut.

Cybertohtori Ido (Cristoph Waltz) löytää taivaalla leijuvasta kaupungista kaatopaikalle tiputetun jätteen seasta cyborgin pään. Hän yhdistää siihen kehon, ja pian Alita (Rosa Salazar) on elossa. Hän ei muista mikä, tai mistä hän on. Mutta hänellä on selkeästi jokin salaisuu  ja outoja taisteluvoimia hallussaan. Rautakaupungissa, 300 vuotta tuhon jälkeen elämä on rankkaa, ja taistelua selviytymisestä. Kaikki haluavat päästä taivaalla leijuvaan kaupunkiin. Niin myös katujen elätti Hugo (Keean Johnson). Pientä romanssia viritellään myös hänen ja Alitan välille.

Kohta Alitan kannoilla on joukko erilaisia palkkametsästäjä cyborgeja. Alitan on selvitettävä salaisuutensa. Mutta löytyykö se taivaalla notkuvasta kaupungista, vai täältä maan päältä Rautakaupungista. Elokuva jättää mielenkiintoisia paloja ja ratkaisuja paljastamatta.

Juoni on kyllä melkoinen, ja vauhtia riittää. Pahiksia elokuvassa tuntuu olevan useita, eikä hyviinkään tyyppeihin oikein voi luottaa, mutta myös pahoistakin löytyy leffan edetessä herkemmät ja hyvät puolet. 

Tarinan pohja on todella hyvin kirjoitettu. Manga sarjakuvat siitä lähinnä tulevat mieleen, mutta sellaisella jenkkiläisellä mausteella. Itseasiassa uskoisin, että tässä olisi aineksia useampaankin leffaan, kokonaiseen Alita sarjaan. Uuden sukupolven Matrix. 

Kuva ja tehosteet ovat kauniita. Harmittavasti perus-3D ei tue sitä tarpeeksi hyvin, tähän petyin. Enemmänkin olisi voinut antaa. Alita on animoitu upeasti ja Salazar tekee hahmosta uskottavan. Myös nuori lupaus Johnson on vakuuttava, samoin nousussa oleva Jorge Lendeborg Jr. Tämän kaverina. Myös ”vanha” veteraani Jennifer Connely on mainio coolissa roolissaan tummanpuhuvana Chireninä. 

Ja cyborgeja riittää vaikka kuinka paljon. Pääosin vain näyttelijöiden kasvoilla varustettuna, mitä erilaisimmissa, erikykyisissä vartaloissa. Ilkeimmän roolin tekee turhamaisena palkkasoturi Zapanina Ed Skrein.

Uskottavaa scifistelyä, josta kyllä riittää useampaankin katselukertaan. Suorastaan toivon, että tämä ei jää vain tähän. Olin elokuvasta todella positiivisesti yllättynyt, vaikka sieltä ne perus juonikökköydet ja limaisuudetkin löytyvät. Eräänlainen Titanic tämäkin.

 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää