(L to R) Danny Glover as ”Hank Thompson”, Bill Murray as ”Officer Cliff Robertson” and Adam Driver as ”Officer Ronald Peterson” in writer/director Jim Jarmusch’s THE DEAD DON’T DIE, a Focus Features release. Credit : Fredrick Elmes / Focus Features © 2019 Image Eleven Productions, Inc.

The Dead Don’t Die


Komediallinen zombie-elokuva luottaa tähtinäyttelijöihin


Jim Jarmusch on ollut aina omalaatuinen, omia polkujaan kulkeva ohjaaja. Hänellä on valtava fanikuntansa. Itse olen välillä pitänyt hänen leffoistaan, välillä en.

Trailerissa The Dead Don’t Die näyttää lupaavalta, mutta ei kuitenkaan valkokankaalla nähtynä täydessä pituudessaan toimi ihan niin hyvin, kuin olin odottanut.

Pikku kaupungin kolme poliisia Cliff Robertson (Bill Murray), Ronnie Peterson (Adam Driver) ja Mindy Morrison (Chloé Sevigny) ovat kinkkisen vitsauksen edessä. Ensin eläimet käyttäytyvät kummallisesti, maan kiertorata-akseli on muuttunut oudosti, ja pian alkaa zombieita putkahdella sieltä sun täältä, kunnes lopulta kaupungin koko hautausmaankin on tyhjä. Elokuva esittelee lukuisia hahmoja, joiden selviytymiskamppailua saamme seurata. Yhtenä kaupungin outo hautauspalvelun omistaja Zelda Winston (Tilda Swinton). 

Ja pian zombiet saavat päähänsä, milloin haulikosta, milloin machetesta ja milloin samuraimiekasta. Lopputaistelussa kohdataan täydellinen zombie ylivoima, ja myös muuta yliluonnollista. 

Jarmusch on saanut hienon joukon upeita näyttelijöitä, muusikoita ja muita silmäätekeviä leffaansa piipahtamaan. Yksi hienoimmista rooleista on Tom Waits erakko-Bobina.

Silti tarina jää junnaamaan paikalleen ja on aika yksitoikkoinenkin. Verta elokuva ei hirveästi tarjoile, zombin päätkin vaan hajoavat mustaksi tuhkaksi. Pelottava se ei ole, mutta sisältää onneksi hyvää ja helppoa mustaa huumoria. Pituutta olisi voinut karsia hyvinkin pois. Tarina on toisaalta hyvän kieli poskessa tehty, jota hieno musiikki siivittää. 

Poliisikolmikko päärooleissa tekee upeaa työtä. Silti tämän olisi ihan hyvin voinut katsoa jostain suoratoistopalvelusta.

Arvio 3/5

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää