Only Lovers Left Alive

Viipyilevää rakkautta.

Only Lovers Left Alive / Kuusan Kino Ky
Only Lovers Left Alive / Kuusan Kino Ky

KAUNISTA kuvaa, melankolista tunnelmaa ja uskomattoman mukaansa tempaava äänimaailma. Näillä katsojan valloittava Only Lovers Left Alone on legendaarisen Jim Jarmuschin käsialaa. Elokuva kertoo kahden eri puolilla maailmaa elävän rakastavaisen tarinan. Viipyilevän tunnelmallinen tarina etenee musiikin johdattamana läpi öisten kaupunkien: eksoottisen Tangierin ja rappeutuneen Detroitin.

Etäsuhteessa elävän pariskunnan muodostavat Detroitissa asuva Adam ja Tangierissa elävä Eve. Tom Hiddlestonin tulkitsema Adam on angstinen muusikko, joka säveltää teoksia ilman halua tavoittaa suurta yleisöä. Tilda Swintonin esittämä Eve nauttii kirjallisuudesta, luonnon ihmeistä ja hyvän kirjailijaystävänsä Marlowen seurasta. Tavallisista ihmisistä Adam ja Eve eroavat: he ovat olleet yhdessä jo vuosisatoja, sillä he ovat vampyyreitä.

Elokuva on aikuisten vampyyritarina, joka ei mässäile Twiligihtin tai Anne Ricen vampyyristereotypioilla. Hiddlestonin ja Swintonin vähäeleisen tyylikkäästi esittämät vampyyrit ovat inhimillisempiä ja elävämpiä kuin heidän maailmansa ihmiset, joita erityisesti Adam kutsuu halveksivasti zombieiksi.

Elokuva etenee tasaisesti tunnelman kautta, joka syntyy erityisesti äänimaailmoiden avulla: Dertroitin yö kuulostaa katkeransuloisen melankoliselta, kun taas Tangier huokuu kaipausta, odotusta ja eksoottista rakkautta.

Only Lovers Left Alone sisältää vain muutamia kauhuelokuvan elementtejä. Elokuva onkin enemmän laadukas draama, joka kulkee tunnelmallisen verkkaisesti loistavan soundtrackin ja nokkelan dialogin avulla. Kulttuuriviittauksi viljelevä tarina hymyilyttää positiivisella tavalla kuivakoilla sutkautuksilla sekä satunnaisella hurmeisen mustalla huumorilla.

Elokuva oli ehdokkaana Kultaisen palmun saajaksi Cannesin elokuvajuhlilla.

Kuvat: Kuusan Kino Ky

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää