Knight of Cups


Laahaava ja tekotaiteellinen elokuva puuduttaa jo alkumetreillänsä


Ohjaaja, jonka uralle on osunut pitkän uran varrella muutama hitti, on nyt vanhoilla päivillään siirtynyt kunnon chillailuun ja tekotaiteellisuuteen. Terrence Malick on onnistunut saamaan uutukaiseensa montakin kovan luokan tähteä. Valitettavasti uuvuttavan puuduttava käsikirjoitus ei jaksa puhaltaa edes hyviin näyttelijöihin minkäänlaista ryhtiä.

Nuori mies nimeltään Rick (Christian Bale) etsii elämänsä tarkoitusta Los Angelesissa ja sen ympäristössä. Vaikka rahaa on, se ei takaa onnea. Onko edes olemassa tosi rakkautta? Rick kohtaa elokuvassa kuusi erilaista naista, joiden kanssa hän koittaa onneaan. Kulisseina toimivat upeat asunnot, rikkaiden bileet kartanoissa, valokuvaussessiot ja monet muut pintaliitopaikat.  Ympärillä pyörii kauniita ihmisiä kauniissa vaatteissaan.

Mitään muuta elokuvassa ei sitten tapahdukaan.

Bale saa ehkä uransa helpoimman tilipussin tästä elokuvasta. Hänen ei tarvitse kuin suorittaa elokuva läpi, kuin unissakävelijä. Kolme upeaa näyttelijätärtä yrittävät kyllä tehdä parhaansa. Cate Blanchett, Natalie Portman ja ihastuttava, liian pienissä rooleissa nähty, brittiläinen lupaus Imogen Poots. Mutta kun käsikirjoitus on pelkästään aikuisten ihmisten leikkisää kisailua ja haahuilua, paljoa ei ole pelstettavissa.

Jotain hyvää elokuvassa toki on. Hanan Townshendin kaunis musiikki ja varsinkin elokuvan pääteemaa on kiva kuunnella, simät kiinni, kun on jo luovuttanut katselemasta mitä valkokankaalla tapahtuu.

Myös kuvaus ja leikkaustiimit ovat saaneet painaa pitkää päivää. Sen verran täytekuvaa ja nopeita leikkauksia leffaan on ympätty. Jotkut varmasti arvostavat ja pitävät Malickin elokuvista. Minä väitän, että tämä oli kyllä tekotaiteellista kuraa. Jos ensimmäisen puolen tunnin aikana katsoo useamman kerran kelloa ja elokuvan puolessa välissä eli tunnin kohdalla toivoo jo ankarasti, että joku tulisi ja lopettaisi tuskani, niin onhan elokuvassa oltava vikaa.

Minä sain tästä elokuvasta ainoastaan häntäluuni kipeäksi ja kaksi hukkaan heitettyä tuntia elämästäni. Kolme hyvää näyttelijätärtä, musiikki, kuvaus ja leikkaus tuovat elokuvalle yhteensä yhden pisteen.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää