SACHA_20436.NEF Sc 36 Eds room Mira Hotel Hong Kong Ed explains his anxiety with cameras Edward Joseph Gordon Levitt Laura Melissa Leo

Snowden


Isoveli valvoo meitä


Oliver Stone ei ole koskaan pelännyt tarttua suuriin Amerikkalaisiin aiheisiin. Onhan hän tuonut valkokankaalle tarinat Vietnamin sodasta, WTC:stä ja JFK:sta. Sekä monta muutakin mielenkiintoista aihetta. Tällä kertaa hän kertoo tositarinan Edward Snowdenista. Tarina kertoo mitä tapahtui vuosina 2004-2013. Toimiessaan NSA:n puolustusurakoitsijana Havajilla, Snowden varasti ja paljasti maailmalle huippusalaisia asiakirjoja.

Asiakirjoissa selviää mm. se, miten USAn hallitus tarkkailee niin muiden maiden kuin hyvin paljon myös oman maan internettiä, muka terrorinvastaisena turvatoimena. Snowden oli myös kehittämässä ohjelmaa, jonka avulla hallitus pääsee urkkimaan meidän jokaisen sähköposteja, Facebookia, mielipidekeskusteluja ja jopa tarkkailemaan tietokoneen kamerasta, vaikka kone ei olisikaan päällä.

Kuulostaa hurjalta. Mutta tämä tarina on tosi. Tämä on Snowdenin oma tarina. Pääroolissa Snowdenina näyttelee huikean hyviä rooleja tehnyt, entinen television lapsitähti (Kolmas kivi auringosta), Joseph Gordon-Levitt. Eikä tämäkään rooli poikkea kaavasta. Eläytymällä rooliinsa, voisi hyvinkin luulla katselevan tosi elämän tietokone nörttiä. Ja itseasiassa näemme elokuvassa myös aidon Snowdeninkin.

Myös elokuvan muut hahmot onnistuvat olemaan aidon oloisia. Onkin kivaa nähdä Outolintu elokuvasarjan päähenkilötär Shailene Woodley hyvässä draamaroolissa tyttöystävänä.

Stone onnistuu ohjauksessaan hyvin, ja tarina etenee sopusuhtaisesti. Välillä toisaalta hieman hitaahkosti, mutta liika pituus on ollut aiemminkin Stonen elokuvien ongelma. Mutta upeasti leikatun, ja hyvällä sound trackilla varustetun elokuvan jaksaa vaivatta katsoa läpi.

Aihe on mielenkiintoinen ja hyvää infoa antava. Faktallisista ja oikeista ihmisistä kertovista elokuvista pitäville varma valinta. Hieman pliisu tosin. Ja sieltähän se Amerikkalaisuuden liiallinen palvominenkin kuitenkin paistaa läpi.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää