Irina Björklund & Pauanne: Barely Ann-Mari

Irina Björklund & Pauanne: Barely Ann-Mari Irina Björklundia Englanniksi tv-sarjan pohjalta

Nyt olenkin haastavan tehtävän edessä. Nimittäin tämän levyn biisit ovat kaikki Irina Björklundin roolihahmon Ann-Mari Sundellin ajatuksia, aivoituksia ja tulkintoja. Ann-Mari on Björklundin suomalainen rauhanneuvottelijahahmo tv-sarjassa Rauhantekijä. Enkä minä ole katsonut jaksoakaan. Mutta olenkin täällä nyt arvioimassa musiikkia.

Levy siis ei ole sarjan soundtrack, vaan ikäänkuin jatkumo pääroolin ajatusmaailmalle. Eli Björklund on päässyt niin hyvin roolihahmonsa sisään, että on lähtenyt yhdessä Pauanne yhtyeen kanssa tekemään kokonaisen levyllisen Ann-Marin sisäistä ääntä.

 

Aiemmin olen arvioinut Irinan upean Irina Björklund: Ce Soir Tout Peut Arrive -levyn. Tällä kertaa kuulokkeeni antavat korvilleni jotain ihan muuta. Ranskan kieli on vaihtunut Englantiin. Ja samalla Brörklundin laulutapa on jotenkin muuttunut hyvinkin erilaiseksi. Toisaalta kireämmäksi ja ahtaammaksi, mutta se on mielestäni vain hyvä tehokeino tämän kaltaisille teksteille ja kappaleille.

Tekstit ovat hieman salaperäisiä, elämää pohdiskelevia mietteitä. Jopa hieman henkilökohtaisia. Mutta onko kyseessä siis Irina vai Ann-Mari? Irina on ainakin saamassani MP3-muodossa miksattu aika etualalle laulamaan. Biisejä tukee myös välillä kivasti kaiutuksen käyttö. Vaativia biisejä, joista Björklund selviytyy kunnialla.

Pauanne on etnisiä, kansanmusiikkivaikutteisia soundeja luova yhtye, josta tunnistan Kukka Lehdon. Hänen viulunsoittoaan olen monen artistin kiertueilla livenä kuullut.Ja nyt kun puhutaan kansanmusiikista, voitte samantien unohtaa ne kansallispuku päällä tanhuavat tyypit. Musiikissa ja sävellyksissä on sopivasti särmää, munaa ja rohkeutta. Hieman säröä ja konemaisuuttakin. Suomen Lappi ja Irlanti-vaikutteita myös on kuultavissa.

Biisit ovat sopivan erilaisia, mutta samalla luovat harmonisen kokonaisuuden, ehkä jopa liiankin tasaisen, kun miettii levyä kokonaisteoksena. Mutta kaikesta soitosta kuulee, että varmoja ammattilaisia on soittimissa kiinni.

Omiksi mielibiiseikseni nousevat Sing Girl, jonka Irina on itse kääntänyt Oskar Merikannon ja JH Erkon suomenkielisestä klassikosta “Laula, tyttö”, joka löytyy myös suomenkielisenä versiona levyltä. Sing Girl on myös on tv-sarjan tunnusmelodia.
Barely Ann-Mari on kaunis pianoballadi.

See You in Death Valley ja Home Away from Home biiseistä löytyy jopa hieman Lana Del Rayta, siis jos Lana keksisi käyttää rohkeasti kansanmusiikkimaista soundia. Varsinkin tuo Death Valkey jää päähän kivasti kaikumaan.

Mielenkiintoinen ja haastava levy. Tälle voisi antaa ihan mitä vain kolmesta, viiteen tähteen. Tyydyn tällä kertaa olemaan hiljaa, ja annan teidän kuuntelijoina tehdä oman arvionne. Arvostan sitä, mitä Irina Brörklund tekee taiteilijana. Tuntuu, että kaikessa mihin hän ryhtyy, on suuri intohimo ja paneutuminen läsnä. Ilman sitä, että ”tästä pitää saada rahaa’.

Björklundin ja Rauhantekijä sarjan faneille varmasti nannaa. Menkäähän myös livenä katsomaan!

Barely Ann-Mari -kiertue:

16.10.2020 Turku, Logomo / Teatro  Liput
17.10.2020 Espoo, Sellosali Liput
18.10.2020 Porvoo, Vanha Navetta Liput  
23.10.2020 Pori, Validi Karkia Liput    
24.10.2020 Helsinki, G Livelab  Liput
29.10.2020 Kotka, Kairo Liput
30.10.2020 Tuusula, Krapin Paja Liput
31.10.2020 Tampere, Tampere-talo Liput

 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää