Näillä ohjeilla grillikausi käynnistyy onnistuneesti

Kevätaurinko lämmittää ja on aika kaivaa grilli esiin talvivarastosta.

Ennen ensimmäisiä grilliherkkuja on hyvä tarkastaa kaasugrillin kunto ja huoltaa grilli parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi ja onnettomuuksien välttämiseksi.

Tässä kootut vinkit turvalliseen grillaukseen ja onnistuneisiin gilliherkkuihin.

1. Huolla grilli

Puhdista mahdollisesti ruostuneet ritilät ja sivele ne  ruokaöljyllä (älä käytä oliiviöljyä, sillä se voi härskiintyä). Varmista, että grillin sisäosat ja -pinnat ovat puhtaat.

Jos käytät kaasugrilliä, varmista, että kaasupullo on tarkastettu ja standardien mukaan täytetty. Turvallisen kaasupullon tunnistaa pullosinetistä. Tarkista, että nestekaasupullo ja paineensäädin ovat kunnossa ja että pullossa on kaasua.

Tarkista, onko kaasuletkussa hiusmurtumia taittamalla letkua jyrkästi, sivelemällä letkua saippuavedellä tai AGAn vuodonilmaisinsuihkeella  Jos murtumia on, vaihda tilalle uusi kaasuletku. Ja lopuksi, kun kaikki on kunnossa, kiinnitä pulloventtiili kaasupulloon ja laita grilli lämpenemään.

2. Panosta raaka-aineisiin

Jos grillaat lihaa,  valitse laadukasta, mureaa lihaa. Raakakypsytetty naudan filee sekä luonnostaan mureat broilerin- ja sianliha ovat hyviä grillattavia. Marinoimalla saat lihasta mureampaa. Mitä vähärasvaisempaa liha on, sitä tärkeämpää marinointi on.

Muista myös kasvikset ja lisukkeet. Monet juurekset ja vihannekset ovat erinomaisia grillattuna.

3. Älä kiirehdi

Anna lihan lämmetä jonkin aikaa ennen grillaamista, jotta se ruskistuisi kauniisti ja kypsyisi tasaisesti. Kun vaaleasta lihasta tihkuva neste on kirkasta, liha on kypsää. Naudanlihaa ei tarvitse kypsentää aivan kypsäksi.

Aloita grillaaminen pisimmän kypsymisajan vaativista raaka-aineista. Vartaat onnistuvat varmimmin, kun pujotat vartaisiin vain yhtä raaka-ainetta tai esikypsennät pidemmän kypsytysajan vaativat raaka-aineet ennen grillaamista.

Jos käytät hiiligrilliä, ole kärsivällinen ja odota kunnon hiillosta.

Jälkilämmössä kypsentäminen tekee pihveistä meheviä: grillaa ensin pihvi nopeasti, kääri folioon ja anna muhia hetki grillin jälkilämmössä.

Ja vielä. Ole varovainen! Kaasulaitteiden säännöllinen huolto ja  ohjeiden mukainen käyttö estävät onnettomuuksia. Kaasuvuodot voivat pahimmillaan aiheuttaa tulipaloja ja räjähdyksiä. Onneksi vakavat kaasuonnettomuudet ovat erittäin harvinaisia.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää