Lucy

Ihmismielen puolitoistatuntinen.

Luc Bessonin uusin käsikirjoitus ja ohjaus Lucy jatkaa ohjaajalegendan elokuvien sarjaa, joissa on vahva naispääosa. Elokuviin lukeutuvat muun muassa loistelias Tyttö nimeltä Nikita, nuoren Natalie Portmanin tähdittämä Leon ja Milla Jovovichin The Fifth Element sekä Jeanne d’Arc. Scarlett Johanssonin esittämä Lucy esittää Taiwanissa asuvaa opiskelijaa, joka joutuu vasten tahtoaan huumekuriiriksi. Uuden synteettisen huumeen säilytyspussin hajotessa Lucyn elimistöön alkaa matka ihmisaivojen koko kapasiteetin vapautumiseen. Elokuva leikittelee myytillä, että hyödyntäisimme vain noin kymmentä prosenttia koko aivoistamme – ja mitä tapahtuisikaan, kun saisimme loput 90 prosenttia käyttöömme. Elokuvan huume, CPH4 alkaakin vapauttaa asteittan Lucyn koko aivokapasitteettia käyttöön.

Elokuvassa on havaittavissa tiettyä samankaltaisuutta Bessonin Nikitan kanssa: nuori tyttö joutuu rikoksen kautta kasvamaan – ja tässä elokuvassa Lucy kasvaakin, jopa aikaakin hallitsevaan kaikkivoipaisuuteen saakka. Tämä yli-inhimillisyys ja päähenkilön huoli ihmiskunnasta tuovat toisaalta mieleen The Fifth Elementin loppuratkaisun. Matka näiden kahden ääripään välillä on myös tarinankerronnalisesti kuin huumetrippi nopeine leikkauksineen ja tyylinvaihdoksineen. Luc Bessonin rapsakan kuivakka sysimusta huumori saa nauramaan kohdissa, joista ei uskoisi naurua irtoavan.

Elokuvan muissa rooleissa nähdään Morgan Freeman professorina, joka tutkii ja spekuloi sitä, mitä tapahtuisi, jos ihmiset käyttäisivät prosentuaalisesti enemmän aivojaan – samalla hahmo on kuin tarinan tempoilevaa kerrontaa rauhoittava kertoja. Mafian julmana johtajana toimii Min-sik Choin esittämä Mr. Jang ja vakavamielisen Lucyn poliisivahvistuksena on hölmöhkö komissario Pierre Del Rio, jota esittää Amr Waked.

Lucyssa yhdistyy jännitys, toiminta ja scifi. Vaikka elokuva ei tarinallisesti olekaan huippuluokkaa ja elokuva ei ole oikein uskottavaa scifiäkään, niin se on silti erittäin viihdyttävä. Elokuva on puristettu kompaktiksi puolentoistatunnin paketiksi, joka pitää kiinni otteessaan. Vaikka juonenkäänteitä saattaa katsellessaan kyseenalaistaa ja scifi-osuudet voivat tuntua tuulesta temmatuilta, niin kaiken rytinän keskellä tarinan herkkyys ja syvällisyyskin pääsevät välillä loistamaan ja herkistävät katsojan. Lucy on loppukesän virkistävä huvipuistoajelu, jonka kyydissä viihtyy.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää