Polttava tunne!

Monet kärsivät ruoansulatusvaivoista, kuten närästyksestä ja happamista röyhtäyksistä varsinkin näin kesällä. Ne tuottavat epämukavan olon ja vaikuttavat heikentävästi elämänlaatuun. Närästystä aiheuttavat esimerkiksi epäterveellinen ruoka, alkoholi, hiilihappopitoiset ja happamat juomat, tupakointi sekä stressi.

Närästystä aiheuttaa happaman vatsanesteen nouseminen ruokatorveen. Ruokatorven limakalvo ei siedä hapanta nestettä samoin kuin vatsalaukun limakalvo, mistä aiheutuu polttava tunne rintalastassa, nielussa ja suussa. Närästyksen oireet siis johtuvat vatsahapon aiheuttamasta ruokatorven limakalvoärsytyksestä.

Närästys voi oireilla monin tavoin, mutta tavallisimmin se esiintyy polttavana tunteena suussa ja nielussa, yskänä ja rintakipuna. Se on hyvin tavallinen ongelma, josta jossain vaiheessa elämäänsä kärsii noin 40 prosenttia ihmisistä.

Kuinka välttää närästys?

Ruokavalio ja säännöllinen rytmi vaikuttavat ehkäisevän närästystä. Rasvaiset, savustetut, paistetut, käristetyt, tuliset ja happamat ruuat aiheuttavat närästystä suurten annoskokojen ohella.

Pienempien annosten syöminen pitkin päivää, vaikkapa 4-5 pientä ateriaa päivän aikana, auttaa ehkäisemään närästystä. Myös myöhään syömistä on syytä välttää. Niin ikään stressillä ja tupakoinnilla on osuutensa närästykseen.

Miten hoitaa närästystä?

Kun närästys iskee, niin olo on usein epämukava. Kotikonsteista perinteisin on sekoittaa leivontasoodaa veteen ja juoda liuos. Emäksinen sooda toimii antasidien tavoin neutraloiden vatsan happamuutta. Leivontasoodan käyttöä ei suositella pitkäaikaisesti sen suolaisuuden vuoksi. Myös purukumin pureskelun aterian jälkeen on tutkittua auttavan vatsan liikahappoisuuteen. Närästyksen hoitoo on myös itsehoitolääkkeitä.

 • Antasidit neutraloivat mahalaukun senimästä erittyvää mahahappoa ja siten helpottavat oloa.
 • Histamiini H2-reseptorin salpaaja estää mahahapon eritystä ja vähentää pepsiinin eli mahalaukun aktiivisen valkuaisaineita hajottavan entsyymin muodostumista.
 • Happopumpunsalpaajat estävät tehokkaasti mahalaukun limakalvoilla olevien erikoistuneiden rauhassolujen tuottamaa entsyymiä, joka on viimeinen vaihe suolahapon erityksessä. Happopumpunsalpaajan teho ei ala välittömästi vaan yleensä 1-2 tunnin kuluttua, mutta niiden vaikutus saattaa kestää jopa vuorokauden.

Uusi valmiste närästyksen hoitoon

RefufluxSaimme Man Made Lifestyleen testattavaksi uuden Reduflux nimisen tuotteen. Luonnollisista ainesosista valmistettu, närästyksen hoitoon suunnattu valmiste sisältää ruskoleväuutetta eli alginaattia, joka muodostaa suojaavan vaahtoesteen vatsalaukun yläosaan estäen vatsahapon nousun ruokatorveen. Lisäksi aineosissa on yleisesti antasidina käytetyt natriumbikarbonaatti ja kalsiumkarbonaatti. Piparmintunmakuista Redufluxia on saatavilla sekä nestepusseissa että purutabletteina ja sen vaikutus kestää nelisen tuntia.

Toimituskunnasta tuotetta testasivat Gekko ja Karri. Närästyksen iskiessä molemmat testasivat sekä purutablettia että nestettä.

Gekon suosikiksi valikoitui Reduflux-nestepussit:

 • Tabletti tuntuu takertuvan hampaisiin. Ei hyvä pureskeltava
 • Tuote tuntui vaikuttavan vähän viiveellä, mutta auttoi närästykseen
 • Piparminttu voisi olla raikkaampi. Nyt vähän tunkkaisen makuinen
 • Luonnontuote on hyvä asia

Karri valitsi niin ikään nestemäisen tuotteen:

 • Nestemäinen Reduflux tuntui vaikuttavan aavistuksen nopeammin kuin purutabletti
 • Tuote vaikutti tasaisesti sammuttaen poltteen. Närästys ei loppunut kuitenkaan seinään, vaan olo tuntui paranevan asteittain
 • Maku oli ihan ok. Voisi olla hieman raikkaampikin
 • Yksittäisiä nestepusseja on helppo ottaa mukaan pari kappaletta vaikkapa reissuun

Toimitus

Lue lisää