Helpotusta joulunajan herkistämälle vatsalle

Vatsavaivat voivat pilata joulun olitpa sitten kotona joulupöydän ääressä tai matkalla.

Runsas rasvaisten ja mausteisten ruokien sekä suklaan syönti ja alkoholin käyttö aiheuttavat useille jouluähkyn. Seurauksena on ruoansulatusvaivoja, kuten närästystä ja happamia röyhtäyksiä. Joulun pyhinä närästys onkin tavallinen vaiva. Närästys on epämiellyttävää ja se vie osansa joulumielestä. Lisäksi monet matkustavat joulun pyhiksi etelän lämpöön. Ripuli saattaa tällöin yllättää, joten muista huolehtia nestetasapainosta sekä suolojen ja sokereiden saannista. Matka-apteekissa olisi hyvä olla tehokas kaksivaikutteinen ripulilääke, jotta matka ei mene sairauden vuoksi kokonaan pilalle.

Miten välttää jouluähky ja närästys?

Omega Pharman proviisori Eija Leskisen neuvot jouluähkyn välttämiseksi ja mahdollisen närästyksen hoitoon:

 • Yritä syödä pienempiä annoksia.
 • Vältä liiallista alkoholin käyttöä, suuria määriä mausteisia ja rasvaisia ruokia, suklaata ja kahvia.
 • Rauhoitu syödessäsi ja yritä syödä hitaaseen tahtiin.
 • Vältä runsasta syömistä myöhään illalla.
 • Yritä vähentää joulustressiä, sillä stressi lisää närästysoireita.
 • Jos tupakoit, yritä lopettaa tai edes vähentää. Harkitse vakavasti uuden vuoden lupausta tupakoinnin lopettamiseksi.
 • Muista liikkua myös jouluna.

Jos jouluna kaikesta huolimatta alkaa närästää, Leskinen suosittelee lääkekaappiin hankittavaksi Reduflux-närästysvalmistetta. Purutablettien lisäksi Redufluxia on saatavilla nestepusseissa. Piparmintun makuinen neste helpottaa oloa, sillä neste viilentää ja helpottaa poltetta ruokatorvessa.

Apteekeissa myytävä Reduflux sisältää ruskolevästä valmistettua uutetta, Phycodolia. Se muodostaa paksun suojaavan vaahtoesteen vatsalaukun yläosaan ruokatorven suulle, joka yksinkertaisesti estää vatsahapon nousun ruokatorveen: epämukava olo helpottuu, närästyskipu vähenee ja lakkaa kokonaan.

Mikä voi aiheuttaa ripulin reissussa?

Tavallisin ripulin syy on ruoansulatuskanavan infektio, joka voi johtua viruksista, bakteereista tai niiden erittämistä myrkyistä. Tarttuva ripuli voi hoitamattomana johtaa vakaviin komplikaatioihin.

Ripulin voi aiheuttaa:

 • Virukset, bakteerit ja niiden erittämät myrkyt
 • Ruoka-aineallergia tai -yliherkkyys
 • Liiallinen kahvin tai alkoholin nauttiminen
 • Muut ruoansulatusongelmat
 • Lääkkeet
 • Kirurgia
 • Kuukautisia edeltävä oireyhtymä (PMS)

Miten ripulia voi ehkäistä?

Proviisori Eija Leskisellä on kolme neuvoa ripulin ehkäisyyn:

 • Ole tarkka hygienian kanssa. Pese kädet usein, jotta vältät tartuntojen leviämisen.
 • Varmista ruoan ja veden puhtaus.
 • Älä syö huonosti kypsennettyä ruokaa.

Mikäli kuitenkin ripulin oireet yllättävät, niin Dimexanol on kaksivaikutteinen tuote, joka sekä hoitaa äkillistä ja pitkittynyttä ripulia että palauttaa nestetasapainon. Apteekeista saatava Dimexanol sisältää kliinisesti tehokkaaksi todettua luonnonsavea diosmektiittiä sekä suoloja ja sokereita. Diosmektiitti sitoo taudinaiheuttajat itseensä ja estää infektion leviämisen. Se sitoo itseensä myös vettä ja auttaa kiinteyttämään ruoansulatuskanavassa olevaa ulostetta. Dimexanolin sisältämät suolat ja sokerit korvaavat nestehukasta aiheutuvien suolojen ja sokereiden menetystä WHO:n suositusten mukaisesti. Tämän lisäksi hoidon aikana on hyvä nauttia riittävästi muita nesteitä, esimerkiksi vettä ja laimeita mehuja.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää