Tampereen vanhimman ravintolan juhlavuosi

Vain parikymmenen minuutin laivamatkan päässä Tampereen keskustassa on pieni paratiisisaari. Pyhäjärvellä sijaitseva Viikinsaari on perhepuisto, jonne pääsee Suomen Hopealinjan laivoilla Laukontorilta kesäisin. Saaressa on myös ehkä yksi Suomen erityisimmistä ravintoloista. 

Tänä vuonna 120-vuotisjuhliaan viettävä Ravintola Viikinsaari sijaitsee saaren etuosassa. Ravintola on Tampereen vanhin. Leipuri- kondiittorimestari Carl Gustaf Malakiaksen perusti Viikinsaareen ulkoilmaravintolan jo vuonna 1866. Alkuperäinen, vuonna 1886 rakennettu ravintolarakennus tuhoutui tulipalossa 1895, samoin kuin seuraavaksi rakennettu rakennus vuonna 1900. Jo samana vuonna tilalle pystytettiin kaupunginarkkitehti Lambert Pettersonin suunnittelema pitsihuvila. Rakennus vastaanottaa kesävieraat yhä tervetulleeksi tälle saarelle, joka on niin paikallisten kuin turistienkin suosima.

Juhlavuoden menu 

Viikinsaaren juhlavuoden menu on chef Anette Mellinin käsialaa. Menussa yhdistyvät niin sesongin saatavilla olevat ja lähituotetut raaka-aineet sekä klassiset gastronomiset makuparit, jotka vihjaavat ravintolan merkittävään historiaan. Kokonaisuudet aivan alkuruoasta jälkiruokaan saakka ovat harkittuja ja ne luovat kuin makujen tarinan kaikkine hienovaraisine vivahteineen. 

Kokonaisuus on silti tässä ajassa – sitoen yhteen historian ja nykyhetken. Ja kun puhutaan lähituotetusta ruoasta ovat liha-, kala- ja maitotuotteet Tampereelta ja lähialueilta, joiden lisäksi esimerkiksi mausteyrtit, marjat sekä osa vihanneksista ovat saaren omia antimia. Tämän vuoksi annoksissa voi olla päivästä riippuen pientä vaihtelua raaka-aineiden saatavuuden mukaan kokonaisuuden ollessa aina harkittu.

MYÖNNÄN SUORAAN, että minulle tartar ei ole se spontaani alkupala, jonka tilaan ravintolassa. Annoin kuitenkin juhlamenun tartarille mahdollisuuden ja se kannatti. Naudanlihasta valmistettu tartar oli saanut kumppanikseen saaren yrttejä, kuten lipstikkaa, metsän marjoja sekä perunalastuja ja kuusenkerkkämajoneesia. Makujen ja tekstuurien kokonaisuus oli maukas ja tasapainoinen. 

Lasissa Little James Basket Press Vin de Pays d’OC rougen aromaattisessa punaviinissä maistui vivahdus inkivääriä ja paahteisuutta. Viini on valmistettu solera-menetelmällä, jossa valmistuksen yhteydessä viinistä puolet on tuoreinta vuosikertaa ja loput yli kymmentä eri vuosikertaa. Tämä antaa viinille sen erityisen monivivahteisen maun. 

Tartaria seurasi kuohkeaa hernekeittoa, jonka kruunasi savusärki sekä savusärki-piparjuuri-mousse sekä pikkelöidyt kurkku ja fenkoli. Herneen maku ja särki täydensivät toisiaan samalla, kun piparjuuri antoi ruoalle juuri sopivasti luonnetta. 

Käsin poimituista rypäleistä valmistettu ranskalainen Apremont Cuvée Gastronomie 2018 loi hedelmäisen makuparin hernekeitolle tasapainottaen savusärjen makua.

Pääruokana oli Ahlmanin tilan suomenkarjan vasikansisäfileetä, varsiparsakaalia ja porkkanaa, rakuunavoita ja palsternakkapyrettä. Rakuunavoi antoi koko annoksen yrttisten makujen selkärangan, jota palsternakka täydensi upeasti. Täyteläiset maut eivät kuitenkaan vieneet huomioita pois lautasen tähdeltä: täydellisesti paistetulta sisäfileeltä, jonka rakenne vain suli suuhun.

Pääruoan kanssa tarjoiltiin Loiren alueelta Saumur Puy Notre Dame Caradoc 2015 -punaviini. Syvä ja maukas, erittäin täyteläinen viini ylevöitti ruokaa entisestään. 

Juustolautasella maisteltiin pälkäneläisen Heikkilän juuston Nuori herra -juustoa, jonka maku vivahti saksanpähkinään. Juusto sai kumppanikseen mesiangervo-omenahilloketta.

Jäkiruoaksi oli pannacottaa ja raparperisorbettia sekä crumblea Yhdistelmä oli kepeä ja raikas – juuri sopiva annos tarinan päätteeksi. 

Juhlamenun hinta 65 euroa ja sen saa myös kasvisversiona. Menu on saatavana vain ennakkotilauksesta pöytävarauksen yhteydessä. Juhlamenun lisäksi ravintolassa on ala carte -menu sekä kasuaalimpi terassimenu. Lisäksi lauantaisin ja sunnuntaisin on tarjolla brunssi. Tämän kesän erikoisuutena on erityinen take away piknik, jonka voi napata ravintolasta mukaan ja nauttia ulkona saaren puistoalueilla tai rannalla. 

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää