Maarianhamina on sympaattinen pikkukaupunki. Kuva: Visit Åland / Tiina Tahvanainen

Suomi-Suosikit: Maarianhaminaa lähemmäs ulkomaita ei Suomessa pääse

Jos Suomesta haluaa lähteä melkein-ulkomaille, vaihtoehtoja on vain yksi: Ahvenanmaa ja sen pääkaupunki Maarianhamina.

Saarimaakunta Ahvenamaa nukkuu talvet hiljaisena ja herää eloon kesäisin. Maarianhamina on leppoisa pikkukaupunki, jossa käveleminen tai pyöräileminen on helppoa ja mukavaa. Pyörällä tai autolla kannattaa lähteä myös kaupungin ulkopuolelle nauttimaan luonnosta, merestä ja pikkukuntien kesäelämästä.

Mukavan irtioton arjesta saa jo merimatkalla. Viking Line kuljettaa saarimaakuntaan sekä Turusta että tänä kesänä myös Helsingistä kahden yön risteilyillä, joilla jää päivä aikaa tutustua kaupunkiin ja maakuntaan. Turusta Ahvenanmaalle pääsee myös Siljan laivoilla.

Kolme valintaa Ahvenanmaalta:

Merenkulkumuseo ja Pommern. Ei ehkä osoita suurta mielikuvitusta nostaa ykköstärpiksi kaupungin ykkösnähtävyys, mutta museo on yksi maailman parhaista merenkulkumuseoista ja Pommern yksi maailman hienoimmista säilyneistä purjerahtilaivoista.

Sekä museota että varsinkin nelimastoparkki Pommernia on kunnostettu ja parannettu runsaasti viime vuosina. Museoissa on panostettu onnistuneesti elämyksellisyyteen ja tarinallisuuteen. Sekä museo että Pommern sopivat loistavasti myös lapsiperheille.

Smakbyn. Entinen Strömsö-kokki ja Ruotsin Selviytyjät-ohjelman voittaja Michael Björklund rakensi ruokaunelmansa Kastelholman linnan kupeeseen. Kokonaisuus sisältää ravintolan, puodin, tislaamon (kuuluisaa lähes-calvadosta!) ja paljon muuta. Micken ruoka pohjautuu paikallisiin raaka-aineisiin ja kauden antimiin eikä sorru piperrykseen tai turhaan hienosteluun.

Jos aika ei riitä Maarianhaminasta poistumiseen, Micken ruokaa voi maistella Maarianhaminan Merikorttelin Pub Niskassa, jossa tarjoillaan plåtbrödiä, miehen näkemystä pizzasta.

Jos nimenomaan ruokamatkailu kiinnostaa, Ahvenanmaalle kannattaa suunnata 18.–20.9.2020, jolloin maakunnassa vietetään perinteisiä sadonkorjuujuhlia. Tarjolla on saaren parhaita antimia: omenaa, perunaa, liha- ja kalajalosteita ja paljon muuta.

Pannukakku & pyöräily. Ensin liikuntaa ja sitten palkinto! Maariahamina ja koko Ahvenanmaa on oivaa pyöräilyseutua: tasaista, rauhallista ja hyvät (punaiset) tiet. Jos et ota mukaan omaa pyörää (tai jopa pyöräile Ahvenanmaalle mantereelta Ålandstrafikenin saaristolautoilla), pyörävuokraamon löytää aivan Maarianhaminan sataman tuntumasta.

Maarianhaminassa on myös loistavat pyöräily- ja kävelyreitit – jopa aivan meren rannassa.

Ja kun kaupunkiin tai maakuntaan on tutustunut pyörän selässä, maistuu paikallinen herkku Ahvenanmaan pannkukakku. Hyvä paikka maistella sitä on viehättävä Bagarstugan aivan kaupungin keskustassa.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää