Kuva: Turun kaupunki, Arto Takala

Suomi-suosikit: Turku tarjoaa jokaiselle paljon

Elokuu on hyvää lomailuaikaa koti-Suomessa ja Turku on hyvä paikka nauttia loppukesän tunnelmasta. Vanhan suurkaupungin tarjonta ei ihan heti lopu.

Turku on yksi Suomen mukavimmista lomakaupungeista. Suuren kaupungin tarjonta on monipuolista niin nähtävyyksissä, shoppailussa kuin kulttuurissakin. Ja Aurajoen rantojen veroista kuljeskelu- ja fiilistelypaikkaa ei tästä maasta kovin monta löydy. Tässä kolme vinkkiä joen molemmille puolille.

F-kulkuneuvot. Turkulaiset ovat hullaantuneet f-kirjaimella alkaviin kulkuvälineisiin, joiden ikähaitari on laaja. Vanhin ja toimivin on Föri, jokilautta, joka kuljettaa kävelijät ja pyöräilijät Aurajoen yli Tervahovinkadun ja Wechterinkujan välillä. Kahden minuutin mittainen ilmainen matka mahtuu kiireisimmänkin turistin ohjelmaan. Turkulaisten mukaan Föri, joka on valmistunut vuonna 1903 ja otettu käyttöön vuonna 1904, on maan vanhin jokapäiväisessä ammattiliikenteessä oleva kulkuneuvo. 

Funikulaari, siis vinohissi, on paljon uudempi kuljetin. Se tarjoaa ilmaisen ja helpon kulun Kakolanmäelle, joka vanhoine vankiloineen ja näköaloineen on käymisen arvoinen. Funikulaari kulkee – tai siis sen pitäisi kulkea – Linnankadun ja Graniittilinnankadun väliä. Kannattaa käydä katsomassa, onko suurista teknisistä ongelmista kärsinyt vehje toiminnassa.

Kolmas f on Föli, joka on kaupungin bussiliikenteen nimi. Saman nimen alla – ja bussilipulla – toimii myös Fölin vesibussi, joka kuljettaa kesäisin Aurajoelta Ruissaloon ja Hirvensaloon. Myös turisteille sopiva kaupunkipyörä on puolestaan nimeltään Fölläri.

Food Walk. F-linja vain jatkuu, mutta nyt ruuan merkeissä. Turku on oiva ravintolakaupunki, jonka antimia pääsee testailemaan ruokakävelyllä. Aurajoen rantaa käyskennellen voi nauttia maistiaiskattauksen turkulaisten ravintoloiden parhaita herkkuja. 48 euron hintaisella  Food Walk -kortilla voi valita kymmenestä ravintolasta viisi kiinnostavinta, jotka voi kiertää yhden päivän tai vaikka viikonlopun aikana. Kortin ravintoloihin kuuluva Cafe Art on muuten kaupungin ehkäpä paras kahvila. Lisäksi kannattaa pyörähtää muun muassa koronakesän uutuudessa eli Tuomiokirkon edustan terassilla.

The Day Off. Kolmas vinkki onkin hieman spessumpaa tarjontaa. Day Off nimittäin on skeittikauppa, jonka tekee kiinnostavaksi sen tarina. Matti “Miqu” Eirtovaara perusti Suomen ensimmäinen skeittiliikkeen Day offin Helsinkiin vuonna 1977. Putiikki jäi tauolle 1981 ja Miqun poika Mika Eirtovaara avasi sen uudelleen 2017 Turkuun. Valikoimassa on paljon luomupuuvillaisia ja eettisesti tuotettuja vaatteita omalta brändiltä, runsaasti kotimaisia pikkumerkkejä ja totta kai isoja nimiä, niin vaatteissa, kengissä kuin skedetavarassakin. Ja lisäksi kaupasta löytyy oma mini.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää