Patriootti Moriarty 7 ja 8

4.5/5

Sir Arthur Conan Doylen teoksiin perustuen
Tarina: Ryosuke Takeuchi
Taide: Hikaru Miyoshi
Japanista suomentanut: Kim Sariola
Punainen Jättiläinen

Englannin historian sotkeminen, niin faktassa kuin fiktiossakin jatkuu kutkuttavalla tavalla.

Tällä kertaa arvostelen kimpassa Moriarty sarjan osat 7 ja 8. Osan 9 arvio seuraa pian perässä. Näissä kahdessa osassa saamme sopivasti nauttia yhdestä neljän numeron, yhdestä kahden numeron ja kahdesta yhden numeron tarinasta. Siksi nämä on hyvä laittaa samaan pakettiin. Patriootti Moriartyn seikkailut jatkuvat suoraan edellisen pokkarin tarinasta.

Alussa neiti Adler tekee selväksi, että häntä ei enää saa kohdella naisena, vaan miehenä nimeltä Bond. Hykerryttävää. Hän haluaa tulla hyväksytyksi yhtenä Moriartyn klaanin miehenä, tähän hän saakin sopivan näytön paikan, kun Moriarty kumppaneineen joutuu vahingossa keskelle pankkiryöstöä. He eivät voi jäädä kiinni toisten rikospaikalta, joten Bondin on toimittava, ja annettava kaikki kunnia poliisille. Seuraava pidempi tarina jatkaa osan 7 loppuun ja saa päätöksensä kirjassa numero 8.

Viiltäjä-Jackia väläyteltiin jo osan 6 lopussa. Mutta nyt hän piinaa 1800 Lontoon East Endiä, jossa kulkurit, prostitioidut ja orvot elävät omanlaisessa pohjasakkaisessa symbioosissaan. Käy ilmi, että Moriartyn menneisyydestä palaa hahmo, oikea ja alkuperäinen Viiltäjä-Jack. Hänen avustuksellaan Moriarty kumppaneineen aikoo saada kiinni tämän copycat syyllisen tutkimalla murhapaikat ja kuulustelemalla prostituoituja. 

Viiltäjä-Jack antaa lehdistölle omia vinkkejään, Scotland Yardin mukana olo tuo peliin omat hankaluutensa ja tottahan toki myös Sherlock Holmes sotkeutuu juonikuvioihin. Koko vyyhti alkaa purkautumaan, kun Viiltäjä-Jack tekee koko kansan nähden näyttävän murhan katolla valokeilassa. Tästä alkaa aikamoinen ajojahti. Koko juoni paljastuu siis 8 kirjan alussa. Sen verran kierosta ja mainiosta tarinasta on kyse, etten enempää halua paljastaa. 

Holmes niin sanotusti ratkaisee jutun, tietäen, että rikollislordi, (eli lukijan tietämä Moriarty) on mukana kokonaisuudessa. Holmes joutuu valehtelemaan totuudesta poliisille. Lopulta Scotland Yard tekee oman päätöksensä Viiltäjä-Jack tapauksessa ja oikeaa salaisuutta varjellakseen pidättää valitsemansa syntipukin näyttääkseen mahtinsa.

Scotland Yardin ylikomisario Arterton nousee tarinassa isoon rooliin. Samalla myös Bondin bondimaisuutta kasvatetaan. Saapa hän käsiinsä jopa maailman ensimmäisen automobiilin. Tarina tiivistyy, kun sekä Bond, että Holmes yrittävät päästä Scotland Yardin viidenteen kerrokseen ylikomisario Artertonin salaiseen arkistoon, jotta Viiltäjä-Jackin syntipukin tapaus saataisiin julki. Kahdeksannen osan viimeinen lyhyt tarina kertoo Moriartyn ja Holmesin kohtaamisesta, ja siitä, miten Holmes aikoo saada rikollislordin kiikkiin. Samalla eräs opiskelija ratkaisee miltei mahdottoman tehtävän Moriartyn yliopistokokeessa.

Mielestäni näissä kahdessa osassa on loistavat tarinakokonaisuudet. Seuraava osa onkin sitten tämän alkuperäisen Patriootti Moriarty sarjan viimeinen.En voi kuin jälleen kerran hämmästellä Takeuchin tarinan kerronnan mielikuvituksellisuutta. 

Nämä hullut ja huikeat historiaa kreisisti sekoittavat juonikuviot ovat mielenkiintoisinta mangaa aikoihin. Ja varsinkin aikuisempaan makuun. 

Miyoshin taide on tarkkarajaista, selkeää ja vauhdikasta. Valottomissa kohdissa, kuten tarinoiden pankkiryöstössä, ja Viiltäjä-Jackin takaa-ajossa Lontoon kujilla, mustavalko taide pääsee parhauksiinsa. Vahva suositus.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää