Bistro Kattila

Viehkeä ruokailuhelmi Tampereen ydinkeskustassa

Voiko mainiompaa ja viehkeämpää lounas- ja illanviettopaikka Tampereen keskustasta hakea. Kattila sijaitsee vain kivenheiton päässä Keskustorilta. Aleksis Kiven kadun ja Hallituskadun kulmassa. Siinä kiinalaisen ravintolan vieressä, joka on ollut samalla paikalla ammoisista ajoista alkaen. Tai ainakin niin kauan, kun minä olen Tampereella asunut. Kattilan tiloissa sijaitsi aikoinaan jokin urheiluvälineliike. Paikalla on ollut jo tovin ravintola ja nyt on jo paljon hyvää tapahtunut Hopealinjan ostettua ravintolan edelliseltä omistajalta, 

Tampereen yhden suurimmista keittiöpersoonista, Anette Mellin, otettua Bistro Kattillassa ohjat käsiinsä, Kattila on löytänyt oman paikkansa Tampereen ruokaravintolamaailmassa.

Ravintolassa on noin 40 asiakaspaikkaa, ja suurin osa niistä sijaitsee suurien ikkunoiden äärellä. Rohkeimmat asiakkaat saavat valita pyöristetyn kulman bulevardipaikan, jossa syödään, ei vastakkain, vaan rinnatusten katsellen Hallituskadun, tässä kulmassa, suht rauhaisaa eloa. 

Jo sisään astuessa tunnelma vangitsee hyvällä maulla, joka on tuttua jo edellisen ravintolan ajoilta. Punaisen, mustan ja tummahkon puun luomaa värimaailmaa rikotaan pienillä yksityiskohdilla, kuten esimerkiksi vaaleanvihreällä seinäkellolla ja valtavalla kristallikruunulla. Taustamusiikki soi juuri sopivalla volyymilla ja jutustelu pöytäseurueen kanssa sujuu vaivatta. Silti musiikin kuulee, ja tiedostaa, ettei se ole perinteistä mitään sanomatonta hissimusiikkia. 

Henkilökunta on tuttua jo Viikinsaaresta. Illalla tarjoilijat Heli ja Emmi näyttävät täydellisen ammattitaitonsa viini- ja ruokatietämyksellään. Palvelu on rentoa, iloista ja reippaan hauskaa. 

Se tärkein

Monipuolisen ja mielenkiintoisen lounastarjonnan voi tarkistaa ravintolan verkkosivuilta. Iltamenu sisältää juuri sopivan määrän vaihtoehtoja, lihan, kalan ja kasviksen ystäville. Keittiössä häärineet Kassu ja harjoittelija Jeremiasloihtivat eteemme mainion kokonaisuuden hyvästä illallisesta.

Alkupaloiksi nautimme sametinpehmeää mustajuurikeittoa juustolla sekä Ahlmanin vasikkaa Vitello Tonnato. Näistä jälkimmäinen on italialaisen keittiön klassikko Piemontesta. Jossa on valkoviinissä mausteiden kanssa keitettyä vasikanlihaa, joka tarjoillaan ohuina viipaleina tonnikalaisen majoneesikastikkeen kera. Tässä versiossa kastikkeen jujuna oli kotimaisen tonnikalan korvikkeen, särkikalatuotteen, käyttäminen. 

Pääruoaksi oli konstailemattoman makuista ja erittäin mureaa ranskalaistyylisten casoullet-pataruokien tapaan valmistettua karitsaa. Lisukkeena erinomaisen maittavaa Hasselbackan perunaa varsiparsakaalin ja kermaisen selleripyreen kanssa. 

Jälkiruokana maistuivat niin kepeä mustikkaa ja valkosuklaata yhdistelevä jälkiruoka-annos, jossa yhdistyi mustikkavaahdon pehmeys ja crumblen-makeus kuin valikoima paikallisia juustoja. Juustolautasella oli mukavankokoiset palat eri juustoja, joista saattoi maistella useammankin kerran jälkiruokaviiniä siemaillessa.

Nestehukasta Kattilassa ei tule pelkoa. Viinilista on moniulotteinen ja mukaansatempaava. Tässäkin asiassa painotan, että kuuntelette ansioituneen tarjoilijan sanaa. Jos hän jotain suosittelee ruuan kanssa, uskokaa häntä. 

Viinilistan viinit on taatusti valikoitu luomaan jokaiselle ruualle pikantti piste iin päälle. Ruokien välissä suosittelen juomaan seurustelujuomana Laurent Vogt Rieslingia. Ja alkumaljana kannattaa kohottaa Cremant d’Alacen -kuohuviini. Oluen ystäviä tyydytetään Nokian panimon tuotteilla.

Jälkiruokia odotellessa on ihanaa haistaa kohta saapuvan kahvin tuoksu, koska tila on sen verran pieni. Kahvin ja jälkiruuan kanssa suosittelen testaamaan luomukonjakkia tai suht matalaprosenttista makeaa jälkiruokaviiniä Brachetto D’Aqui Pinetoa. 

Itse olen joskus Kattilassa poikennut päiväaikaan ihan vain viinillä, kun olen huomannut siellä olevan tilaa esimerkiksi lounasaikaan. Silloinkin palvelu on ollut hurmaavaa ja tasokasta. Samalla on ollut ilo seurata lounasruokailijoiden nautinnollisia hetkiä. Puheensorinaa, hyvää mieltä ja laadukasta palvelua.

Vahva suositus ja kokemus. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää