Jäykästä jänteväksi Air Joogalla

”Roikkuminen on vain hauskaa. Siinä pääsee kokemaan lapsenomaista hurmaa, joka meiltä tylsiltä aikuisilta on päässyt unohtumaan.” -Sampo

Syksy ja valmistautuminen vuoden pimeimpään aikaan on erinomainen syy pohdiskella uusia harrastuksia, joilla jaksaa talven yli. Toimituksestamme Karri, Sampo, Paul, Antti ja allekirjoittanut päätimme lähteä kokeilemaan jotain kaikille uutta, kun Yoga Nordic kutsui meidät kokeilemaan Air Joogan alkeita.

Lähtötaso toimituksen joogaajissa oli vaihteleva. Oli täyttä noviisia, pari kertaa ”perusjoogaa” kokeilleita ja vähän pidempään joogaa harrastaneita. Kaikille Air Jooga oli kuitenkin täysin uusi tuttavuus.

Mitä tämä Air Jooga oikein on?

Air Jooga, jota ilmajoogaksikin kutsutaan, on lyhyesti kuvailtuna joogaa katossa riippuvan trapetsin, eli silkkiliinan avulla, kiteyttää Yoga Nordicin toimitusjohtaja Petri Linnankivi. Air Jooga on erilaista ja hauskaa joogaa. Se antaa uusia katsantoja perinteisiin joogaliikkeisiin, ja liikkeistä sekä niiden hyödyistä saa laajan kokonaiskuvan. Liinan kanssa leijutaan, sen avulla kohdistetaan kehoon tehokkaita venytyksiä, harjoituksia tehdään liinan kanssa ja ilman, ja itsensä voi löytää jopa pää alaspäin roikkumasta liinan varassa. Suuntauksia ja lajeja on monia ja kunkin salin painotuksesta riippuu, onko suuntaus lähempänä joogaa kuin vaikkapa akrobatiaa tai tanssia, Linnankivi jatkaa.

Kuten perinteisissäkin joogalajeissa, myös Air Joogassa hengitys on avainroolissa. Monille sen merkitys ehkä tuntuu epäolennaiselta ja yleinen mielikuva joogasta tuntuukin olevan vain jonkinlaista lämmintä hönkää, kuten myös joillain toimituksen joogikokelaista. Onko se sitten sitä? Ei, kun rupeaa miettimään mikä merkitys hengityksellä yleensäkin on ihmisen toiminnalle. Linnankivi muistuttaa, että ei tarvitse montaa hetkeä olla hengittämättä kun käy huonosti.

Ennakkoluuloja Air Joogaa kohtaan löytyi myös toimituksesta. Trapetsin käyttö ja sen kestävyys arvelutti. Päällimmäisinä tunteina ennen tunnin alkua olivat kuitenkin epäilyt omasta kankeudesta ja norsun notkeudesta.

Petri Linnankivi ohjaa Paulin linjauksia
Petri Linnankivi ohjaa Paulin linjauksia

Mitä jos en taivu? Tai osaa.

Sitä suuremmalla syyllä on aihetta lähteä kokeilemaan lajia, Linnankivi kannustaa. Liina mahdollistaa liikkeen säätelyn sopivaksi. Venytykset kohdistuvat tehokkaasti eri lihasryhmiin, ja monissa liikkeissä myös lihasvoiman käyttöä tarvitaan. Myös toimituksen epäilyt notkeuden riittämättömyydestä hälvenivät tunnin aikana. Vaikka tunti osaltaan olikin haastava, liinan kanssa oli yllättävän helppo lähteä liikkeelle oman tasonsa mukaisesti. Myös epäilyt liinan kanssa liikkeiden teon haasteellisuudesta saivat kyytiä. Osa liikkeistä näyttää ja vähän tuntuukin vaikealta, mutta selkeät ohjeet auttoivat toteuttamaan liikkeen.

Mitä hyötyä Air Joogasta on?

Air Jooga pidentää selkärankaa ja avaa kylkikoria sekä lonkankoukistajia, joilla on suora yhteys ryhtiin. Keskivartalo voimistuu, ja lihakset saavat venytysten myötä myös jäntevyyttä. Erityisesti istumatyötä tekevät toimituslaiset huomasivat välittömät vaikutukset selkärangassa, lapojen välissä sekä olkanivelissä. Varsinkin ylösalaisessa roikunnassa, johon kaikki lopulta uskalsivat luottaa, kaikkien tuntuma selässä ja selkärangassa olivat hyviä ja siitä tulikin suosikkiliike. Perinteiseen joogaan verrattuna Air Joogan vaikutukset huomaa eniten juuri keskivartalossa, joka kannattelee sekä istuma- että seisoma-asentoja.

Sampo ja lähentäjävenytys
Sampo ja lähentäjävenytys
Tukeakin piti välillä ottaa...
Tukeakin piti välillä ottaa…

Keille Air Jooga sopii?

Vaikeampaa on rajata ketään pois, Linnankivi summaa. Ainoat poikkeukset ovat raskaana olevat, verenpainetautia tai viherkaihia sairastavat. Muuten ei ole pituudella, sukupuolella tai alkukunnollakaan väliä. Tunnille saapumista ei kannata Linnankiven mukaan epäillä. ”Tule sellaisena kuin olet, ja ota vastaan se mitä saat”, hän jatkaa.

Tuntemukset joogikokelailla tunnin jälkeen olivat mahtavat. Venytykset kohdistuivat jumiutuneisiin paikkoihin, ja liinaan sekä omaan kehoon luottaminen olivat kasvaneet. Kehoa ei tarvinnut jännittää, vaan liina kannatteli tukevasti ja liikkeet pystyi tekemään turvallisesti. Perinteistä joogaa kokeilleet pojat pitivät Air Joogaa hauskempana ja kokemuksia positiivisempina. Loppurentoutuksen toukkamainen koteloituminen tuntui hyvältä ja se lepuutti kehoa, kuin pilven päällä olisi leijunut. Tunnin jälkeen myös selkä ja kädet tuntuivat pitkästä aikaa liikkuvammilta ja hyvä tunne levisi koko kehoon. Uhkailivatpa pojat lähtevänsä Air Jooga -tunnille toistamiseenkin.

Haluaako oman elämänsä Spidermaniksi vai kyyryyn painuvaksi vanhukseksi, sen jokainen tietysti päättää itse.

http://www.yoganordic.fi/fin/

Antti rentoutui liinan sisällä
Antti rentoutui loppurentoutuksessa liinan sisällä

Laura

Värikäs ja iloisen pirskahteleva markkinointiviestinnän monitoiminainen. Vahvasti sydämeltään helsinkiläinen, Pohjanmaan perintöä veressään ylpeydellä kuitenkin kantaen. Innostuu pienistä yksityiskohdista, hyvästä ruoasta ja sykähdyttävästä musiikista. Rakastaa värejä, urheilua ja kiireettömiä viikonloppuja.

Lue lisää