Purukalusto puhtaaksi!

Uusi Oral-B Pro 6000 keskustelee sujuvasti älypuhelimen kanssa ja ohjaa mobiilisovelluksen avulla parempaan suuhygieniaan.

Oral-B esitteli alkuvuodesta uuden SmartSeries -tuotesarjansa. Nyt myös Suomessa saatavilla olevissa sähköhammasharjoissa on Bluetooth 4.0 -teknologia. Se mahdollistaa käyttäjän ohjaamisen parempaan suuhygieniaan älypuhelimen avulla. Kuulostaako science fictionilta vai jälleen uudelta applikaatiolta kännykän sovellusvalikossa? Pääsin testaaman Oral-B Pro 6000 -harjaa reilun kuukauden ajan ja suhtautumiseni päivittäiseen suuhygieniaan muuttui.

Olen harjannut viimeisen kahdeksan vuoden ajan Oral-B:n perusmallilla. Muistan vieläkin ensimmäiset harjauskokemukset ja sen puhtauden tunteen, jota ei vain saa tavallisella harjalla. Silloisen harjan toimintoihin kuului kahden minuutin harjauksen jakson päättymisen ilmoittaminen värinällä. Useimmiten aika täyttyi, mutta toisaalta siitäkin tuli laistettua. Olin huvittunut kuullessani, että testihammasharjan saa nyt myös liitettyä kännykkään. Seinälle kiinnitettävästä SmartGuide-infonäytöstä olin kuullut jo aiemmin ja se vaikutti hyvältä idealta. Mutta mobiiliappsi, Bluetooth-yhteys ja sähköhammasharja. Mitä ihmettä? 

Harjaustuntemukset

SmartGuide näyttää tietoa valitusta harjausasetuksesta, harjauksen kestosta ja siitä, mikäli harjatessa painaa liikaa.
SmartGuide näyttää tietoa valitusta harjausasetuksesta, harjauksen kestosta ja siitä, mikäli harjatessa painaa liikaa.

Oral-B Pro 6000:n käyttöönotto sujui muitta mutkitta: harja kiinni runkoon ja runko lataukseen. Noin tunnissa akussa on varmasti virtaa ensimmäiseen harjauskertaan. Päivittäisessä käytössä harjaa voi säilyttää latausyksikössä, jolloin se on aina täyteen ladattu. Kaksiosainen latausteline mahdollistaa harjan tukevan säilyttämisen kotioloissa, mutta varsinaisen latausosan irroitusmahdollisuus on kätevä matkustaessa ja vastaavasti vaihtoharjojen säilytyskotelon pesumahdollisuus tiskikoneessa tekee systeemistä hygieenisen. Mukana toimitettava matkakotelo oli myös ahkerassa käytössä testijaksolla. Tällä kertaa sähköharja ei jäänyt kotiin hankalan kuljettamisen vuoksi.

Laitteen mukana toimitetaan neljä erilaista harjaspäätä. CrossAction-harjan harjakset on asetettu viistosti, jolloin ne irroittavat jopa 100 % enemmän plakkia verrattuna tavalliseen hammasharjaan. 3D White -harjaspään harjasten keskellä sijaitseva, hammaslääkärien inspiroima kuminen kiilotuskuppi valkaisee hampaita luonnollisesti. Sensitive on nimensä mukaisesti hellään harjauskokemukseen. Floss Action -harjan Micropulse-harjakset tunkeutuvat hampaiden väliin ja poistavat plakkia hankalista paikoista.

Itse valitsin käyttööni CrossAction harjan. Yhdessä 3D-liikeen kanssa harja todella syväpuhdisti hampaat verrattuna aikaisempaan sähköhammasharjaani. Oli mukava huomata, että vielä lounasaikaankin hampaat tuntuivat puhtaanliukkailta ja suussa oli raikas olo. Mikäli haluaa jynssätä legot vimpan päälle, hammasharja tarjoaa myös Deep Clean -puhdistuksen, jonka pidempi harjausaika varmistaa puhtaan lopputuloksen. Sensitive -pesu harjaa päivittäisohjelmaa hellävaraisemmin ja alhaisemmalla kierrosluvulla. Lisäksi harjasta löytyy asetukset niin ikenien hellävareiseen hierontaan kuin hampaiden kiillottamiseen ja valkaisuun.

Purukalustun kunnossapidon virtuaalivalmentaja

Latasin App Storesta Oral-B -sovelluksen iPhoneen (Google Playstä löytyy vastaavasti sovellus Android-luureihin). Hammasharjan kytkeminen älypuhelimeen tapahtui helposti ja applikaatio ja harja alkoivat keskustelemaan samantien. Sovelluksen hyötyihin lukeutuu kaksisuuntaisuus: sovellus rekisteröi hammasharjan käytöstä tietoa, jota voidaan käyttää edelleen hammasharjan asetusten mukauttamiseksi itselle sopiviksi. Sovellus antaa harjatessa samankaltaista tietoa kuin SmartGuide-näyttö valitusta harjausasetuksesta, harjauksen kestosta ja siitä, mikäli harjaa painaa liikaa. Samanaikaisesti applikaation alareunassa liikkuu muun muassa vinkkejä suuhygieniaan, säätietoja ja jopa uutisotsikoita.

Harjan runko-osa tallentaa tietoa silloinkin, kun älypuhelin ei ole käytössä ja siirtää jopa kahdekymmenen viimeisen harjauskerran tiedot älypuhelimeen seuraavalla synkronointikerralla. Sovellus on kuin oma suuhygienian virtuaalivalmentaja: se muistuttaa hyvistä tottumuksista, näyttää kehitystä, antaa palautetta ja kannustaa pidempiin harjausaikoihin. Myös henkilökohtaisia hampaidenpesuohjelmia voidaan luoda applikaation avulla mahdollisille purukaluston ongelma-alueille. Mukava lisä on myös se, että appsi muistuttaa myös harjaspään vaihtoajankohdasta.

ITSE HUOMASIN, että kylppäriin sijoitetu SmartGuide-näyttö riitti kertomaan hampaiden harjauksesta ja varsinkin nelisegmenttinen aikaindikaattori muistutti keskittymään suun eri osa-alueisiin aiempaa paremmin. Kahden minuutin harjauksesta SmartGuide palkitsee neljällä tähdellä ja hymynaamalla. Usein kuitenkin haluan vielä saada viidennen tähden ja mairean hymyn palkkioksi SmartGuide-näytöltä.

Muutaman päivän välein harjausten synkronointi, samanaikaisesti kun harjaa hampaita ja lukee päivän uutiset iPhonen näytöltä, auttoi koostamaan oman harjauskalenterin. Itselleni tuli mieleen hyvinkin vahvasti esimerkiksi sykevyön ja älypuhelimen treenisovelluksen käyttö: oman kehityksen näkee ja haluaa vielä parantaa entisestään. Suuhygieniassahan on kyse vain reilusta kahdesta minuutista vähintään kaksi kertaa päivästä.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää