Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia

Hyytäviä jännityskertomuksia syksyn pimeneviin iltoihin

Kunnon kauhunovellikokoelman kanssa voi käydä huonosti. Itselleni ainakin. Reilun kahdensadan sivun jälkeen heräsin sohvalta enkä sängystäni. Kirja lattialla, niska jäykkänä. Mutta niinhän se on, että hyvä kertomus vie aina mennessään, ja novelleissa on jo lyhyytensä vuoksi aina se koukku, että ”jos mä nyt vielä yhden luen”.

Niin kävi tämänkin kokoelman kanssa. Vaikka nyt voidaankin puhua ”vanhahtavasta” kauhusta, kyllä näissä silti on hyvä imu. Kokoelman yhdeksän tarinaa ovat ilmestyneet aikavälillä 1894-1927, mutta eivät silti ole mitään papyruksen makuisia.

Uskomattoman taidokas Markku Sadelehto on toimittanut tämän opuksen. Sadelehtohan on pitkän uransa aikana saattanut Suomen kirjamarkkinoille monia kultakimpaleita. Outoja tarinoita ja Kuoleman kirjat -sarjat nousevat ensimmäisenä mieleeni. Pitkän linjan kauhukirjallisuuden asiantuntijan ominaisuudessa Sadelehto itse pitää tätä antologiaa parhaana toimittamistaan.

Tarinoissa on afrikkalaista kirousta, henkien riivaamaa taloa ja monia muita kauheuksia. Itse kuitenkn olen aina fanittanut Kanadan omaa metsien kummajaista Wendigoa, joten juurikin tämä tarina imaisi minut helposti mukaansa. Vaikka tarina onkin kirjan novelleista pisin (noin 60 sivua) se ei lukukokemusta haitannut millään lailla, päinvastoin. Itse kauhun kruunattu mestari Stephen King on ammentanut vaikutteita tiiliskivi romaaneihinsa juurikin joistain tämän kokoelman tarinoista.

Välillä tekstien kirjoitusasu voi tottumattomasta lukijasta tuntua hieman vanhahtavalta, mutta itseäni se viehätti ja kiinnosti.

Verellä näissä tarinoissa ei liikoja mässäillä, joten tarinat käyvät kummitustarinoiksi myös hieman nuoremmillekin lukijoille.

Ei muuta kun nautinnollisia ja karmaisevia lukuhetkiä.

Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia
Toimittanut: Markku Sadelehto
Suomentanut: Matti Rosvall
Sivut: 301
Hinta: 27,5 € (osta)
Jalava

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää