Tearaway Unfolded

Viestinviejän outo vaellus paperimaailmassa

Ensimmäisen tunnin aikana peliä pelatessa tulee mieleen kysymys, että mitähän sieniä tämän pelin kehittäjät ovat nappailleet? Peli on nimittäin kaikessa outoudessaan, ääni- ja kuvamaailmassaan kerta kaikkiaan sanalla sanoen; omalaatuinen. Mutta hyvällä tavalla. Samalta tiimiltähän olemme saaneet kokea LittleBigPlanet -pelit, ja nyt PS4 on julkaistu alkuperäisestä Tearaway-pelistä laajennettu Unfolded-versio.

Pelin alussa näet itsesi ohjauskapula kädessäsi taivaalla pilkottavasta reiästä. Tehtäväsi on viedä Iota nimistä lähettipoikaa läpi paperisten maailmojen. Iotalla nimittäin on viesti sinulle, pelaaja.

Toisiaan seuraavat tasot ja maailmat ovat hyvinkin kinkyjä ajatusmaailmaltaan ja hulluilta ideoiltaan. Pleikkarin kapula muuntautuu tässä pelissä moneen tehtävään, silti pelaaminen on helppoa, koska peli neuvoo koko ajan miten tulee edetä ja viisas orava heittää ilmoille vinkkejä.

MONENLAISTA TEKEMISTÄ riittää. Tilkku nimiset ilkimykset ovat keksineet kaikenlaista kiusaa paperiseen maailmaan. Välillä valaistaan kasveja, että ne saadaan kasvamaan, välillä taas sanomalehtiset taustat pitää valolla värittää takaisin värillisiksi papereiksi ja opasvalolla on myös mahdollista löytää piilotettuja salaisuuksia. Hieman tasohyppelyä ja ongelmanratkaisua. Omenoilla pommitetaan asioita, että taas päästään etenemään.  Tehtävien aikana sattuu kaikkea outoa. Esimerkkinä pelin alkupuolella, on vapautettava viisas opasorava arkusta, piirrettävä hänen päähänsä kruunu, asetettava se siihen, lopulta kruunupäisestä oravasta otetaan kuva, josta saa palkkioksi kameran. Sen jälkeen orava kehottaa pelaajaa ottamaan selfien lähettipojasta, kuvaa ottaessa orava photobombaa kuvasi. Uskomattoman hysteeristä huumoria.

Peli on puhuttu ja tekstitetty suomeksi, eli se sopii hyvinkin myös nuoremmille pelaajille. Itseäni välillä ärsytti liiankin suoraan suomennetut lausahdukset, niistä osa kuulostaa hyvin tekaistulta. Kentät ovat lyhyitä ja nopeasti pelattavissa. Välillä tosin jäin itse kiertämään kehää, kun en oikein ollut varma, minne mennä ja mitä tehdä. Lopulta ratkaisu yleensä olikin jopa liian ilmeinen. Kamera seuraa pelaajaa pääasiassa hyvin.

Koska maailma on paperinen, retken aikana löytää myös askartelumalleja, joita voi sitten tulostaa ”omassa maailmassaan”. Eli lapsille ja miksei aikuisillekin tästä pelistä riittää monenlaista puuhaa.

PARASTA PELISSÄ on nimenomaan grafiikka. Paperiset esteet käpristyvät hienosti ja todellakin näyttävät paperilta. Pelin alussa värimaailma on aika synkkä, mutta tehtävän edetessä onkin tarkoituksena nimenomaan palauttaa valot, värit ja musiikki tähän oudon kieroutuneeseen maailmaan. Musiikki toimii ja varsinkin matkalla kohdattavien olioiden mutina ja jokellus on hauskaa kuunneltavaa.

Uskon, että tämän pelin jaksaa veivata läpi muutamankin kerran, että kaikki paperivaltakunnan salaisuudet saa paljastettua. Mielekästä ajanvietettä koko perheelle.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää