Kubo ja samuraiseikkailu


Todella laadukasta animaatiota


Laika Studio tunnetaan aiemmin ainakin loistavasta Coraline ja Boxtrolls elokuvistaan. Studion uusin elokuva on animaatiota ja tarinaa parhaimmasta päästä. Elokuvassa nuori poika, joka on menettänyt toisen silmänsä, joutuu uskomattomaan seikkailuun. Muistihäiriöistä kärsivä äiti on kertonut aina muistaessaan tarinoita Kubolle. Noissa tarinoissa pojan isoisä ja tädit ovat vieneet hänen toisen silmän. Paljastuukin, että ne eivät olekaan vain tarinoita. Sillä kohta Kubo saakin peräänsä inhottavan ilkeät, öisin liikkuvat tätinsä ja lopussa kohtaa tottakai myös pahan isoisänsäkin.

Seikkailussa on mukana myös Herra apina, joka osoittautuukin naispuoliseksi. Mukana hauskuuttaa yksinkertaisuudellaan ja taistelee myös kuoriainen. Lisäksi Kubo saa kitaransa kielillä herätettyä henkiin paperiarkeista origami hahmoja, jotka myös auttavat kolmen maagisen samurai osasen etsinnässä. Lopussa myös selviää elokuvan alkuperäinen nimi: Kubo and the Two Strings.

Seikkailu on huikeata katsottavaa. Laika studiot näyttivät osaamisensa jo Coraline elokuvassa, joka on tähän asti ollut parhaiten 3D.nä toimiva animaatio. Kubo toimii vieläkin paremmin.  Kankaalle heijastetaan upeita asioita, syvyysvaikutelma on todella ihailtavaa ja kaikki elementit näyttävät kauniilta, varsinkin myrskyävä meri miltei heittää pisaroita katsojan kasvoille.

Mutta samoin kuin Coralinessa, Kubossa on myös todella pelottavia hetkiä ja pahikset saavat aikuisenkin katsojan liimautumaan penkkiin. En missään nimessä suosittele tätä perheen pienimmille. Kannatan asetetun seitsemän vuoden ikärajaa. Tarina lainailee tematiikkaa ja hahmoja aasialaisesta mytologiasta, samalla myös opettaa hieman sen kulttuuria.

Äänimaisema on kaunis. Asiat kuulostavat aidoilta ja musiikki on yhtä juhlaa korville. Jälleen kerran suomalainen duppaus toimii kaikkien näyttelijöiden puolesta. Sain kunnian istua pressinäytöksessä hurmaavan Petra Karjalaisen vieressä joka tekee Apinan äidillisen roolin mahtavalla lämmöllä. Petran ääni sopii rooliin täydellisesti.

Vaikka elokuva on yhtä seikkailua ja jännitystä, siinä on myös paljon oivaa huumoria, joka saa katsojan tirskahtelemaan katsomossa. Elokuva on hieno ja miellyttävää katsottavaa. Silti se ei ole aivan täydellinen, mutta vuoden parhaimpiin animaatioihin se yltää kirkkaasti. Ja voisinpa jo nyt povailla palkintoa Oscar-juhlissa.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää