Mies joka ampui Lucky Luken


Uudistunut ja synkistynyt yksinäinen cowboy jatkaa seikkailujaan


Lucky Luke näki päivänvalonsa jo 70 vuotta sitten Belgialaisen Moorrisin käsistä lähtöisin. Sittemmin monet taitavat käsikirjoittajat ja piirtäjät ovat jatkaneet tämän varjoaan nopeammin ampuvan cowboyn tarinoita.

Suomessa ilmestyy nyt tuoreeltaan niin sanotun ”uudet seikkailut” sarjan kymmenes osa. Ranskalainen piirtäjä Achdé piirsi tämän uuden sarjan yhdeksän osaa, kunnes koko paletti luovutettiin tänä vuonna niin ikään ranskalaiselle taiteilijalle Matthieu Bonhommelle. Hän on aiemminkin piirtänyt useita länteen sijoittuvia sarjakuvia.

TARINASSA LUKE selvittelee Froggy Townissa tapahtunutta postivaunujen kultaryöstöä. Kaikki ei ole muutenkaan kaupungissa kohdallaan. Salaperäistä intiaania syytetään ryöstöstä, mutta Luke haistaa tässä palaneen käryä ja ottaa oikeuden, jopa seriftiin tähden käteensä. Ja saammepa myös nähdä kuinka Lucky Luke kaatuu kuolleena kaupungin raitille kaksinkamppailussa.

Itse olen sitä sukupolvea joka on kasvanut Lucky Luken, Tintin ja Asterixin parissa. Ja nyt mennään aika lailla metsään.

En tiedä onko Lucky Lukesta yritetty tehdä enemmän aikuisille suunnattua, vai onko vain uuden käsikirjoittaja-kuvittajan valinta suuri virhe?

Tarina on synkkä, synkästi väritetty ja siitä puuttuu miltei kokonaan vanhemmista albumeista löytyvä rentous ja huumori.

Luken hahmo on jäykkä, tosikko ja synkeä.

Myös ympäröivät tapahtumat tuntuvat väkivaltaisemmilta kuin aiemmin. Myöskään tarina ei ole niin helppo ja kepeä kuin ennen. Toisaalta se tuo myös sarjakuvaan jopa syvyyttä, jota ei aiemmin ollut. Henkilöhahmojakin kehitellään aikaisempaa enemmän.

BONHOMME PIIRTÄÄ hennommin ja yksinkertaisemmin kuin moni aiempi kuvittaja. En ihan hirveästi lämmennyt hänen piirrostyylilleen. Turhan kliinistä jopa. Ja väritys olisi ehdottomasti saanut olla värikkäämpää.

En nyt kauheasti innostunut.

Teksti, kuvat ja värit: Matthieu Bonhomme
Egmont kustannus

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää

1 Comment

Comments are closed.