PATERSON_D06_0197.ARW

Paterson


Amerikkalainen ohjaaja luottaa eurooppalaiseen tyyliin, tyylillensä uskollisesti


Ohjaaja Jim Jarmuschin elokuvilla on oma vakituinen fanikuntansa. Eikä suotta. Käsikirjoittaja ohjaajalta ollaan nähty palkittuja klassikoita, kuten: Night on Earth, Dead Man, Mystery Train ja muutaman vuoden takainen Only Lovers Left Alive. Muutaman vuoden välein elokuvia suoltava Jarmusch ei hätäile elokuvissaan. Ne ovat hitaasti eteneviä ja rauhallisella temmolla juonellisesti rakentuvia ja kuvallisesti viipyleviä. Siinä mielessä hyvinkin läheistä sukua eurooppalaiselle taide-elokuvalle, jopa tiettyä sielunkumppanuutta, elämänmakuisuutta ja rosoisuutta niissä on Aki Kaurismäen elokuvien kanssa. Uusin Paterson leffa ei poikkea kaavasta.

Paterson on kertomus Patersonin pikkukaupungissa asuvasta bussikuskista nimeltä Paterson. Elokuvassa seuraamme viikon ajan Patersonin (Adam Driver) rutiininomaista elämää. Aamulla hän herää ilman herätyskelloa, aina noin kahdenkymmenen minuutin tarkkuudella, syö muronsa ja lähtee bussikuskin töihinsä. Päivä koostuu kuuntelemalla matkustajien juttuja, lounas vesiputouksella, ja välissä ehtii kirjoittaa omia runojaan.

Illalla kotiin, jossa tyttöystävä Laura (Golshifteh Farahani), on milloin innostunut kankaiden tai suihkuverhon maalailusta tai kuppikakuista tai kitaran soitosta. Kolmas päähenkilö on Englannin buldogi Marvin, jonka Paterson vie aina samaa reittiä iltalenkille lähipubiin, jossa käy nauttimassa oluensa. Ja taas aamulla samat rutiinit alusta alkaen.

Lopulta viikonloppu tuo jotain kaavasta poikkeavaa elämään.

Elokuva on komedianmakuinen draama elämästä ja siitä juoksupyörästä missä olemme. Myös unelmista, kaksosista ja rakkaudesta. Farahani on luonnonlapsi joka on päästetty kameran eteen, mutta elokuvan tähti on ehdottomasti Adam Driver. Driver on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä paljon rooleja hieman independent-tyylisissä elokuvissa, palkintojakin on napsahdellut, eikä suotta.

Tämä ei-niin-kiiltokuvapoika osaa oikeasti näytellä. Pienillä mikroeleillä hän tekee Patersonin hahmosta itse kunkin helposti tunnistavan normaalin ihmishahmon. Suurelle yleisölle hän on tuttu Star Wars VII elokuvan pahiksena Kylo Renina. Ja tuossa roolissa hän jatkaa myös ainakin seuraavassa jatko-osassa.

Kaunis pienieleinen lämmin elokuva.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää