Valerian – Tuhannen planeetan valtakunta


Avaruusagentin seikkailut ovat kestäneet aikaa ja ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan


Olen aikaisemminkin arvioinut Valerianin seikkailuja. Ja nyt päästään sen tyylisiin seikkailuihin, mitä lapsena lueskelin. Liikkuvien vetten kaupunkintaisi olla ensimmäinen Valerian-seikkailu, joka minut koukutti. Tämäkin sarjakuva ilmestyi Ranskassa alunperin jo vuonna 1971 ja Suomessa Jalavan kustantamana vuonna 1994 ja se on ensimmäisimpiä aika-avaruuspalvelun agenttien seikkailuja.

Ajankohtaisen siitä tekee mm. se, että piakkoin leffateattereihin tulee Luc Bessonin pitkäaikainen haave toteuttaa Valerian elokuvaksi. Juurikin tästä kyseisestä albumista. Ensimmäisissä seikkailuissa toistui usein sama kaava: Valerian ja Laureline päätyvät oudolle planeetalle, jossa he auttavat oikeutta voittamaan valtataistelun, vääryyden ja sorron. Samoista teemoista tässäkin tarinassa on kyse.

SYRTE ON pääkaupunki, tuhannen planeetan keskustassa. Se on kauppapaikka kaikelle eksoottiselle, kuten eläville kiville, jotka kiinnittyvät viehättäviksi koruiksi ihoon, löytyy telepaattisia Spiglikkejä, harvinaisia metalleja, outoja ruokalajeja ja kaikkea mitä koko universumista voit kuvitella löytäväsi. Planeettaa hallitsee periaatteessa ruhtinas Ramal, mutta valtaa oikeasti taitavat pitää hallussaan tietäjät, salaperäiset papit. Pappien temppeleistä agenttimme löytävät outoja muinaisia koneita. Ja planeetan pääkaupunki on muutenkin rapistumassa. Valerian ja Laureline yrittävät ottaa selvää, mitä oikein on kaiken tämän takana. Mukana hyörii myös valtaa janoava kauppiaiden kilta. Myös outoja linkkejä maa-planeetalle löytyy kuvioista. Mistä oikein on loppujen lopuksi kyse?

TARINA ON tuttua Valerian seikkailua, täynnä outoja otuksia, huumoria ja mielenkiintoisia käänteitä. Mézièresin taide on laadukasta niinkuin aina. Ei uskoisi, että tämä tarina on julkaistu jo 46 vuotta sitten. Aika ei ole todellakaan ajanut tämän tarinan ohi. Kuten aikaisemmin arvelinkin, Jalava julkaisee nyt uuden painoksen tästä albumista. Mukaan on lisätty hieman lisämateriaalia. Pieni Luc Bessonin haastattelu, sarjakuvan taustaa ja muutama kuva tulevasta elokuvasta. Enemmänkin lisämateriaalia olisi voinut olla.

Mutta jäämme odottelemaan elokuvan ensi-iltaa joka on näillä näkymin 26.7. Jäämme jännityksellä odottamaan tuota leffaa. Kritiikki siitäkin varmasti löytyy tuolloin täältä. Mutta elokuvaa odotellessa nauttikaa tästä loistavasta sarjakuvasta.

Käsikirjoittaja: Pierre Christin
Piirtäjä: Jean-Claude Mézières
Suomennos: Jyrki Ijäs
Jalava

 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää