Your Name


Elokuvaan perustuva manga toimii taianomaisesti


Vuonna 2016 Suomenkin elokuvateattereissa hurmannut Makoto Sinkain ohjaama animeleffa taittuu hyvin ja kauniisti sarjakuvaksi. Juonihan on tyypillisesti Japanilaisen ja mangamaisen outo, kuten asiaan kuuluukin.

”Kun heräsin, olin muuttunut pojaksi”

Omasta mielestään tuppukylässä jossain päin Japanin maaseutua asuu tyttö nimeltä Mitsuha toivoo, ja jopa julistaa läheisilleen olevansa poika. Eräänä aamuna näin käykin. Hän herää Tokiolaisen Taki nimisen pojan ruumiista ja päinvastoin. Samalla myös salaperäinen komeetta on ohittamassa maapalloa. Onko kaikki vain unta, vai mistä oikein on kyse?

”Milloin tämä uni oikein päättyy?”

Näin kaksikko toistelee mielessään. Tottakai siitä syntyy erinäisiä kommelluksia, kun heidän sielunsa pomppivat ruumiista toiseen ja välillä taas takaisin. Pelkästään se, että olet yhtäkkiä vieraassa ympäristössä ja vieraiden ihmisten ympäröimänä ei riitä, vaan olet myös yhtäkkiä vastakkaisen sukupuolen ruumiissa. Mitsuhan siskokin toteaa tälle: ”Ai, tänään et hipelöi tissejäsi.”

Pikkuhiljaa kumpikin tekee toistensa puolesta erinäisiä vaikuttavia ratkaisuja, ja oppivat muös viestimään toisilleen, ensin käteen kirjoittaen ja lopulta päiväkirjan kautta. Tarina on mielenkiintoinen ja toimiva. Samoin selkeä taide ja mielenkiintoiset hahmot. Itse en ole elokuvaa nähnyt, mutta menee kyllä katsottavien leffojen listalle, sen verran tämä koukuttaa. Tarina on kolmeosainen ja kakkososa ilmestynee juuri näillä näppäimillä.

Suosittelen muillekin kuin vain mangan ystäville.

Alkuteos: Makoto Shinkai
Sarjakuva: Ranmaru Kotone
Suomennos: Janne Mökkönen
Sangatsu Manga

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää