Sandman Deluxe -kirja 7 – Kerratut elämät


Uni ja pikkusiskonsa Kuume etsivät veljeään


Upea Sandman Deluxe -kokoelma on saavuttanut jo seitsemännen osansa. Jälleen kerran saamme nauttia Sandman-lehden yhdeksästä alkuperäisnumerosta yksissä kansissa. Mukana myös mielenkiintoinen johdanto Jill Thompsonilta ja kirjan lopusta löytyy upea galleriaosuus, josta löytyy monien tunnettujen piirtäjien tulkintoja Sandmanista. Vaikka tämä kokonaisuus ei ehkä olekaan parasta Sandmania, niin onhan se joka tapauksessa faneille nannaa. Itse asiassa RW kustannus tiedotti äskettäin, että tämä seitsemäs kirja on myyty jakelijalta loppuun, joten kipin kapin kaupoista etsimään. 

Sandmanin suhde on päättynyt ja hän päättääkin pistää valtakunnassa siivoten ja poistaen kaikki muistot. Uni on pahalla päällä ja saakin vieraakseen pikkusiskonsa Kuumeen, joka haluaa lähteä etsimään heidän kadonnutta veljeään. Aluksi Uni kieltäytyy, koska tietää, että heidän veljensä ei tahdo tulla löydetyksi, mutta Kuume rukoilee isoveljeään, joten he lähtevät yhteiselle matkalle.

Matkalla tapaamme toki muitakin tuttuja hahmoja Kaihosta Kuolemaan, sekä sivussa näemme monta tavallisten kuolevaisten tarinaa ja kohtaloa. Myös Unen poika Morpheus, nykyään siis enää pelkkä pää, on tarinakokonaisuudessa vahvasti mukana. Jossain vaiheessa Kuumeen ja Unen tiet erkanevat riidallisissa merkeissä. Kuume sulkeutuu valtakuntaansa, jonne Uni matkustaa pyytämään tältä anteeksi. Ja matka ja etsintä jatkuvat, kunnes tuottavat tulosta. Muuttunut veli löytyy, lähteäkseen jälleen. Myös Orpheuksen tarina saadaan päätökseen.

Taide vaihtelee eri piirtäjien kynissä hienosti, välillä saadaan nauttia punkhenkisestä värikylläisyydestä ja välillä jopa akvarellimaisuudesta. Sandmanissa taide on aina jonkinlaista psykedeliaa ja omanlaisensa trippi. Tarina on hieman edellisiin Sandman kokonaisuuksiin verrattuna jopa ylipitkä ja paikallaan junnaava. Siksi hieman vähemmän pisteitä, mutta kokonaisuus taas upea. Ei niinkään kevyttä kesälukemista.

Tarina Neil Gaiman
Taide Jill Thompson, Vince Locke, Michael Zulli
Suomennos Petri Silas
RW kustannus

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää