All Star Batman, ensimmäinen osa: Pahin viholliseni


Batmanin ja Kaksinaaman synkkä retki kohti keskilänttä 


Tämä ihan mielenkiintoinen tarina kuuluu jälleen DC-universumin uudestisyntymisen tarinoihin, eli kaikki tunnettu voi olla nollattua ja uudelleen kirjoitettua. Nämä vaihtoehtoiset uudet alut ovat olleet pääasiassa hyviä. Parhautta tässä tarinassa on pitkästä aikaa nähtävä John Romita Jr:n kuvitus.

Kaksinaama ja Batman lähtevät ”poikien reissulle” kohti keskilännessä sijaitsevaa salaista päämäärää, parannusta, pelastusta.

Kaksinaaman kaksijakoisuus toimii tarinan lähtökohtana. Onko hänen hapolla poltettu kasvonpuolisko se paha, ja kasvojen säästynyt osa se hyvä persoona? Ainakin hänessä on selkeästi kaksi eri persoonaa, josta aina toinen on vallassa, vähän kuin Tri Jekyll ja Mr Hyde. 

Mutta kumpaan Batman voi oikeasti luottaa? 

Happosade uhkaa Gothamin asukkaita, elleivät he pääse kohteeseensa ajoissa. Paha kyllä, Batmanin päästä ja Kaksinaaman vapauttamisesta on luvattu järjettömän kokoinen palkkio. Tämän maksavat Gothamin kolme alamaailman hallitsijaa, valkoiset: Valkohai ja Pingviini sekä musta: Black Mask. 

Neljäosaisen tarinan alkupuolella kaksikkomme kohtaa taistelun tuoksinassa liudan palkkionmetsästäjiä ja pikkurikollisia. Palkkiota havittelevat mm. Mustahämähäkki, Tulikärpänen, Tappajakoi, Kunkkuhai, Killer Croc, Tumake, ja kaksi vaarallista naistakin, eli Kuparipää ja Irvi. 

Hieman tylsähköjen alkutappeluiden jälkeen jahtiin kuitenkin liittyy Beast Pölläjen hovin sotureiden kera. Tästä kombosta onkin hieman enemmän vastusta jo Batmanillekin. 

Mitä lähemmäksi päämäärää saavutaan, sitä verisemmiksi ja sairaammiksi yhteenotot käyvät. Mukaan Batmanin avuksi liittyy myös Duke, joka on ns uusi Robin. Myös hovimestari Alfredilla on oma lusikkansa sopassa.

Loppuratkaisu tuntuu kuitenkin hieman tutulta. Eiköhän tällaisia ole sekä DC:n että Marvelin maailmassa jo nähty useamminkin. Varsinkin DC näyttää kierrättävän tällaista suht useasti.

Paksuhkon kirjan lopuksi näemme vielä hemmetin hyvän, melkein jopa kauhuelokuvamaisesti käsikirjoitetun tarinan, kun Batman koulii Dukea, heidän jäljittäessään hitaaseen kuolemaan johtavaa silpomista rakastavaa psykopaattia nimeltä Zsasz.

Tarina ei ole niitä kaikkein mielikuvituksellisimpia, mitä DC:ltä viime aikoina on tullut, mutta vanhana John Romita Jr fanina, on pakko antaa ainakin puoli tähteä lisää kuvituksesta. Tämän herran taidetta ei koskaan voi ihailla liikaa. 

Synkkyyttä riittää, mutta se ei jaksa nostamaan teosta Batmanin parhaimmistoon. Faneille kuitenkin nannaa.

Tarina: Scott Snyder
Taide: John Romita Jr.
Käännös: Janne Suominen
RW kustannus

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää