Kevyt metalli


Suomen kovin spekulatiivisen fiktion sarjakuvalehti


Sain äskettäin Kevyt metalli -lehden päätoimittaja Vesa Vitikaiselta postia, ja kolme ensimmäistä numeroa tätä mainiota suomalaista sarjakuvaa. Ja koska kotimaista sarjakuvaa ei arvioitavaksi tule postilaatikon täydeltä, päätin sormet syyhyten ryhtyä arviointihommiin. Monet muistavat ja tietävät varmasti Heavy Metal -lehden, jonka eräänlainen supisuomalainen versio tämä on. Kaikki kolme numeroa ovat jotain reilun kolmenkymmenen sivun mittaisia. Ensimmäinen ja kolmas numero mustavalkoisia, toinen numero värillinen, neljännestä numerosta lupaillaan taas värillistä. 

Kaikkia Kevyt metalli -lehtiä yhdistää loistava Suomi-sarjakuva, humoristinen pohjavire, mutta toisaalta taas sopiva vakavuus, mitä kotimaisessa sarjakuvassa ollaan totuttu nauttimaan. Aiheiden kirjo on kaikkea scifistä mytologiaan ja sodasta historiaan. Jokaisessa numerossa myös infoa ja hyvä esipuhe. Tekijöinä on maamme tunnettua sarjakuva kermaa: Hannu Kesola, Ninni Aalto, Vitikainen itse, Petri Hiltunen, näin vain muutamia mainitakseni.

Ensimmäinen numero ilmestyi mustavalkoisena vuonna 2018. Se sisältää seitsemän tarinaa, yhden sivun päiväkirjamaisista jutuista pidempiin kokonaisuuksiin. Mukana myös tekijäesittelyä ja muutama arvio. Muutama pätkä on on julkaistu jo aiemmin.

Itse innostuin Antti Kososen piirtämästä ja kirjoittamasta puhekuplattomasta, todella kauniisti kuvitetusta Peikon metsästys -sarjakuvasta. Toinen kiinnostava pätkä on Tuomas Koivurinteen Jättiläisten maa, joka kivasti yhdistää nykyaikaa ja mytologiaa tarinassaan. Kuvitus on upeaa. Tuomakselle terveisiä: Paltamon läheltä löytyy virallinen Jättiläisten maa, nyt vaan sinne markkinoimaan tätä!

Toinen numero ilmestyi myös vuonna 2018. Se onkin kokonaan väreissä, ja tällä kertaa kaikki tarinat ovat kamarallamme ennen julkaisemattomia. Tosin kirjoittaja Hannu Kesolaa vahvistavat ulkomaalaiset kuvittajat. Lehti sisältää viisi sarjakuvaa, joista kolme on ulkomailla menestyneen käsikirjoittajan Hannu Kesolan kynästä. Ja itseasiassa kaksi ensimmäistä niistä olivatkin mieleistäni nautinnollista scifi-kauhu hömppää, hieman Shokki-lehden tyyliin. Tarina 62 esittelee Saturnuksen 62 kuuta uudessa valossa meksikolaisen Ricardo Sanchezin kuvittamana, ja argentiinalainen sarjakuvapiirtäjä Mauro Bueno vastaa tarinan Pinch the Tail and Suck the Head taiteesta.  Lisäksi taas tekijäesittelyt ja Vesa Vitikaisen scifi-vinkkejä kuulijoille.

Kolmas numero onkin ilmestynyt hiljattain. Tällä kertaa mustavalkoisena. Kuusi tarinaa taas tutuilta tekijöiltä. Aiheina vaihtoehtoinen historia ja kauhu. Mukana myös P.A. Mannisen esittely Kevyt metalli -lehden isoveljestä Kylmää metallia sekä Vitikaisen mainioita jorinoita. Reima Mäkinen ja Marika Veli ovat luoneet hauskan parodian Pokemon Go:n pelaajista, kahden sivun tarina on hillitön. Kun taas toisaalta Tuomas Koivurinteen ahdistavan kaunis ja upeasti toteutettu tarina Menneisyyden kahleet edustaa ihan toista tyyliä. 

Ylipäätänsä kokonaisuus kaikissa lehdissä toimii, ja kaikista sarjakuvista ja jutuista löytyy pääasiassa positiivista sanottavaa. Tällaista formaattia suomalaiselle sarjakuvalle on kaivattu. Seuraava numero ilmestynee tänä keväänä, ja siihen ja tekijöihin voi tutustua vaikkapa Porin sarjakuvafestivaaleilla 12-13.4. Minä toivotan ja toivon tälle pitkää ikää.

Toimitus

Lue lisää

1 Comment

Comments are closed.