Vinkit pelikoneen hankintaan

Pelikoneiden hinnat ja ominaisuudet voivat vaihdella ja hyvien vaihtoehtojen joukosta voi olla vaikea löytää juuri itselle sopivaa. Mihin asioihin pelikoneen ostajan kannattaa kiinnittää huomiota, kun mielii saavansa rahoilleen vastinetta? 

Tietokonepelaaminen on jatkuvassa kasvussa niin Suomessa kuin muualla maailmassa erityisesti esports-pelaamisen kasvattaessa suosiotaan.

Pelien vaatimukset ovat erilaisia. Siinä missä pelaajien silmien eteen realistisia maisemia vyöryttävä taistelupeli vaatii uusimman näytönohjaimen pyöriäkseen sujuvasti, hitaampitempoinen strategiapeli saattaa soljua mainiosti vähän vanhemmallakin koneella.

Kone tarpeeseesi

Tietokonevalmistajat tarjoavat pelikoneiksi suunniteltuja tietokoneita, joiden hintataso vaihtelee niiden ominaisuuksien mukaan.

Eri laitevalmistajilla on tarjolla vaihtoehtoja aina peruspelikoneesta vaativaan pelikäyttöön suunniteltuihin koneisiin. Aloitteleva pelaaja saa noin tuhannella eurolla hyvän pelikoneen, mutta kokeneempien pelaajien vaatimustason mukaiset koneet ovat taas muutaman tuhannen euron luokkaa ja enemmänkin

Euronics-kodintekniikkaketjun Category Manager Lauri Nieminen.

Niemisen mukaan ensimmäistä pelikonetta ostavan on hyvä ensin miettiä, millaisia pelejä haluaa pelata ja haluaako esimerkiksi tulevaisuudessa striimata tai editoida videoita. Näin saadaan kartoitettua pelikoneelta vaadittavat ominaisuudet. Sen jälkeen on valittava, haluaako pelikäyttöön sopivan kannettavan vai pöytäkoneen.

– Molemmilla on hyvät puolensa. Kannettava tietokone on täysin valmis paketti, joka kulkee helposti mukana. Pöytäkoneella puolestaan on parempi hinta-laatusuhde sekä monipuoliset päivitysmahdollisuudet. Kannettavan tietokoneen rakenne ei tavallisesti anna mahdollisuutta komponenttien päivittämiseen, kun taas pöytäkoneessa voi vaihtaa kotelonkin isompaan ja tyylikkäämpään, jos tila ei riitä uusille komponenteille

Lauri Nieminen.

Tehon tarve kasvaa pelien myötä, eikä muistissakaan kannata kitsastella

Perinteisissä tietokoneissa pullonkauloiksi voivat osoittautua prosessori, näytönohjain tai muisti. Nopea prosessori ja reilu muistin määräkään eivät auta, jos tietokoneen näytönohjain ei ole tarpeeksi tehokas.

Pelaamiseen kannattaa valita tietokone, jossa on erillinen näytönohjain, sillä tavalliseen tietokoneeseen sisäänrakennettu näytönohjain ei riitä kunnolla edes kaikkein yksinkertaisimpiin peleihin.

Yleisimmin tehokkaasta pelikoneesta löytyy NVIDIA GeForce tai AMD Radeon -näytönohjain. Prosessorina on tavallisesti Intel tai AMD. AMD on usein näistä kahdesta edullisempi vaihtoehto, eikä sen hinta-tehosuhteessakaan ole moittimista.

Tietokoneen keskusmuisti määrittää sen, millaisia tietomääriä koneella voi kerrallaan käsitellä. Muisteja on erilaisia, mutta käytännössä tärkeintä on muistin määrä, jota pelaamiseen tarvitaan vähintään 8 Gt.

Muisti ei ole muihin tietokoneen osiin verrattuna kovin kallista, joten sen kanssa ei kannata pihistellä. 8 Gt riittää peruspeleihin, mutta jo 16 Gt muistilla pärjää seuraavienkin vuosien ajan

Lauri Nieminen

Nopea SSD-levy peleille ja käyttikselle, HDD muille tiedostoille

Pelit tallennetaan koneen kiintolevylle, joita on kahta erilaista tyyppiä: HDD- ja SSD-levyjä. HDD on perinteinen, hitaammin toimiva kiintolevy, jolle voi tallentaa suuria määriä tietoa. SSD-levylle mahtuu suhteessa vähemmän tavaraa, mutta se on huomattavasti perinteistä nopeampi, jonka sille asennetut käyttöjärjestämä, ohjelmat ja pelit toimivat nopeammin. Tietokoneessa voi olla useampi kiintolevy: SSD ohjelmistoille ja HDD tiedostojen, kuten valokuvien ja videoiden tallentamiseen.

Millaiselta ruudulta haluat pelata?

Kannettavan tietokoneen näytön kokoon ei voi enää myöhemmin vaikuttaa. Pöytäkoneen ja miksei myös kannattavan tietokoneen kaveriksi voi hankkia juuri niin ison ja näyttävän näytön kuin haluaa. Isommalla näytöllä onnistuu pelaamisen lisäksi paremmin myös työnteko. Pelikäytössä tärkeää on koon lisäksi myös sen virkistystaajuus ja matala viive, jolloin näyttö pysyy mukana pelissä kuvan nykimättä tai repeilemättä. 

Pelaamismukavuutta lisävarusteilla

Kun pelikone on valittu, on aika hankkia lisävarusteita, joista tärkeimmät ovat ehdottomasti kunnon pelihiiri ja -näppäimistö sekä verkkopeleissä usein tarvittava kuulokemikrofoni. 

Euronics sponsoroi e-urheilua

Kansainvälinen kodintekniikkaketju Euronics tuntee e-urheilun pelikentät, ja julkisti keväällä sponsorointiyhteistyön maailman johtavan esports-yrityksen, ESL Onen kanssa, joka järjestää suuria kansainvälisiä esport-tapahtumia. Euronicsin ja ESL One:n yhteistyö painottuu suosion saaneen ESL One Hamburg -tapahtuman ympärille, joka järjestetään 25.–27.10.2019 Hampurissa.

– Suomalaiset pelaajat ovat jo pitkään pärjänneet mainiosti lajin isoimmissakin turnauksissa. Tietokonepelaamisesta onkin tullut varmasti yksi suosituimmista harrastuksista etenkin nuorten keskuudessa. Pelaaminen on yhteisöllistä ja sopii kyllä kaikenikäisille.

Lauri Nieminen

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää