Patriootti Moriarty 5

4.5/5

Sir Arthur Conan Doylen teoksiin perustuen
Tarina: Ryosuke Takeuchi

Taide: Hikaru Miyoshi

Japanista Suomentanut: Kim Sariola

Toimittanut: Janne Suominen
Punainen Jättiläinen

Moriartyn ja Holmesin seikkailut mutkistuvat

Kirjan ensimmäinen neljännes päättää neljännessä osassa alkaneen Moriartyn ja Holmesin yhteisseikkailun ”2 etsivää”. Joka on suoraan kuin Agatha Christien Idän pikajunan arvoituksesta, mutta omalla hienolla twistillään.

Watson ilmestyy junan vessasta yltäpäältä veressä ja junapoliisit aikovat pidättää hänet jalokivikauppiaan murhasta. Moriarty ja Holmes lyöttäytyvät yhteen ja päättävät kilpailla siitä, kumpi selvittää tapauksen ennen kuin juna saapuu seuraavalle asemalle, ja syyllinen voisi livahtaa kyydistä. Aikaa on 48 minuuttia.

Alkaa siis kilpajuoksu ajan kanssa, johtolankoja etsien ja selvitellen. Watson seuraa kilpakumppaneiden puuhastelua, ja toteaakin: ”aivan kuin täällä olisi kaksi Holmesia”. Tapaus ratkeaa, ja on aika siirtyä uuteen seikkailuun.

Kirjan kolme seuraavaa osaa aloittavat ainakin seuraavaan osaan kestävän tarinan nimeltä ”Skandaali Brittiläisessä imperiumissa”. Ja aikamoinen seikkailu onkin kyseessä. Tarina alkaa ”teidän majestiittinne”, itse kuningattaren kohtaamisesta. Majesteetilta on kadonnut salainen dokumentti, joka voisi saattaa koko kuningashuoneen häpeään. 

Mukana pyörii Irene Adler niminen neitonen, joka on tunnetusti taitava varas ja kiristäjä, suoranaisesti täysin ammattilainen touhuissansa. Myös muutamia muitakin kykyjä hänestä paljastuu tarinan edetessä. Majesteettejakin tavataan enemmänkin, ja toki koko Moriartyn klaani on mukana.

Ehkä suurin yllätys koko tarinan kannalta on Holmesin isoveli Mycroft Holmes. Holmesin veljeksilläkin kun on keskinäinen ainainen kilpailutilanne päällä. Savupommeja, tulipalo, jokeen tippumisia, valepukuja ja monia muita juonenkäänteitä. Ja toki tarina jää mahtavaan clifthangeriin. Omaksi onnekseni seuraava osa jo odottaakin minua tuossa pöydällä.

Takeuchi osaa tempoa hihastaan uusia henkilöitä ja tarina kannalta mielenkiintoisia tapahtumia edellisten osien taituruudella. Tarina on hauska, viekas ja monijuoninen.

Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa edelliset osat hommata hyllyynsä. Näiden kanssa ei käy aika pitkäksi.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää