Bistro Kattilan uudistunut syksyn ruokalista

Saimme uudistuneen ruokalistan myötä kutsun nauttimaan maistelumenun Bistro Kattilaan. Kokemus oli jälleen kerran täydellisen onnistunut niin makujen kuin palvelun osalta. Miljööhän on jo aiemmin todettu toimivaksi edellisessä arviossa. 

Tällä kertaa keittiömestari Anette Mellin rupatteli kanssamme ja kertoo ruoista ja ideoista niiden taustalla. Tosin hän välillä katosi Kattilan keittiöön valmistamaan pienennettyjä versiota menun ruoista. Keittiössä hänen kanssaan työskenteli myös Taneli, josta on muodostunut yksi paikan vakikokeista. Hovimestari Heli on aina yhtä hyväntuulinen ja rempseä, ja hänet tunnistaa punaisesta huulipunastaan. Hän kertoi ruuan kanssa tarjoiltavista viineistä. Itseasiassa pikkuhiljaa uudistuva viinilista on myös yksi tärkeä syy käyntiimme. Pääsimme kertomaan omat mielipiteemme tulevista uutuuksista. Paikalla on myös Kattilan uudet viinit valinnut Markus Kihlström yhdessä hovimestari Helin kanssa, ja hän kertoileekin samalla mielenkiintoisia tarinoita samalla kun ruokailemme ja tutkailemme viinejämme, viinien taustoista vankalla harrastuspohja kokemuksellaan. 

Alkuruoat, jotka vievät kielen mennessään

Pidän tavasta, jolla alkukeitto kaadetaan pöydässä kannusta edessäsi olevalle lautaselle. Eikä annosta vain salamyhkäisesti kiikuteta eteesi keittiöstä̈. Lautasen pohjalla on paahdettua artisokkaa ja omenaa pieninä̈ kuutioina. Päälle kaadetaan ihanan paksu ja täyteläinen kukkakaalikeitto. Tämä on varma valinta.

Toinen vaihtoehto startteriksi lihan ystäville on naudanliha-tartar, joka tällä kertaa on saanut kaverikseen yrttejä ja piparjuurta. Kalan kavereille tarjolla on kylmäsavulohta kera fenkolin, kurkun. tillijugurtin ja mädin. Tämän annoksen fenkoli yhdistettynä loheen oli maukas ja tasapainoinen yhdistelmä. 

Kaikki kolme alkupalaa olivat toimivia kokonaisuuksia. Lisänä talon leipää valkopapuhummuksella.
Vaikka annokset ovatkin normaalia pienempiä, pitäisi vielä kyetä maistelemaan pääruuat. Kyllähän se onnistuu, kun väliin maistelemme hieman erilaisia viinejä ja keskustelemme näkemyksistä, mikä minkäkin kanssa toimisi parhaiten.

Painotan tässä kohtaa asiaa, mitä painotan aina. Jos tarjoilija suosittelee jotain tiettyä viiniä ruuan kanssa. Kuuntele häntä, ja ota neuvosta vaari. Tietyt makuelämykset syntyvät juurikin näistä hyviksi testatuista yhdistelmä. 

Viinilista on hyvä, kattava ja mielenkiintoinen
Alkuporeilevaksi ehdottomasti Ferrarin frentoa tai rohkelikko voi myös kokeilla täyteläistä alkoholitonta Raumlandia. Punaviineistä mielenkiintoisimmaksi nousi pääruokana tarjottavan naudanposken kanssa nautittu Cannonau di Sardegna. Jota kuvailtiin sanoilla tulivuori ja savu. 

Punaviinin alkumaku on helppo, mutta jännittävä ja lopulta jälkimakuna kunnon miellyttävä potkaisu. Valkoviineistä pidin kaikista. Perus-rieslingiä Kattilaan ei tule, mutta sen korvaa tohtori Cheun (ujo) Scheurebe viini, joka on kehitetty rieslingin ja salaperäisen villiviinin yhdistelmästä. Se on helppo viini juoda joko sellaisenaan seurustelujuomana tai ruuan kanssa. Makukirjona aurinkoisuus, mandariini ja appelsiini. Ihastuin myös Mas de Bressades viiniin, josta löytyy banaanimaisuutta sekä kaikki keltaiset hedelmät, mitä voi kuvitella. Rosé-viininä tarjolla on mainio Toni Jostin -viini. 

Hienoja viinejä kaikki. Käykää useamman kerran testaamassa eri vaihtoehtoja. 

Pääruokien kutkuttelevat makumaailmat 

Päivän kalana saimme tällä kertaa siikaa. Siika tarjoiltiin mainion maistuvien salviagnocchien ja beurreblanc- eli voi-valkoviini-kastikkeen kanssa. Lihaisemman ruoan ystävää hemmotellaan joko hieman perinteikkäämmällä vaihtoehdolla, naudan ulkofileellä paahdettujen vihannesten ja rakuunavoin kanssa tai ihanan pehmeäksi haudutetulla naudanposkella, joka saa rinnalleen cremolataa ja polentaa.

Mutta oma tajuntani räjähti totaalisesti listan viimeisestä vaihtoehdosta. Eli pappardelle pastasta tattien ja tryffelikerman kanssa. Anette itse kuvailee tattien ja tryffelin yhdistelmää makupommiksi. Ja sitä se onkin, mitä ihanimmalla tavalla. Myönnän ja tunnustan, että tryffeli on itselleni täysin uusi tuttavuus. Mutta meistä tuli heti kaverit. Tryffelin ja tatin yhdistetty makumaailma on jonkilainen aivo-orgasmi. Vaikka annoksessa ei muita mausteita ole kuin mustapippuri, olin ihan varmasti maistavinani valkosipulin, muskotin, jopa kanelin hempeän makeuden. Tämä annos kannattaa ottaa haltuun. 

Aterian makea päätös jälkiruoalla

Jäkiruuaksi saamme itseemme mahdutettua vielä puolukka semifreddon, eli jäädykkeen, jonka päälle Heli vielä kaataa kuuman tattirosmariinikinuskikastikkeen. Ihana kylmän ja kuuman, makean ja kirpeän yhdistelmä.Eikä Kattilasta voi poistua ottamatta jälkiruuaksi myös paikallista juustolajitelmaa. 

Jälkiruoan seuraksi saa kahvin omalla mieltymykselläsi. Itse valitsin perusespresson, joka sai avecikseen japanilaisen Hibiki-viskin. Itseasiassa ensimmäisen lasillisen jälkeen oli vielä maistettava toinen annos, ihan kuin varmistaakseen, että osaavatko japanilaiset todellakin tehdä viskiä? Kyllä osaavat. 

Herkullisen ruoan ja mukavan tunnelman ravintola Tampereella

Bistro Kattila on paikka, mihin kannattaa aina suunnata, kun mielii oikeasti hyvää ruokaa. Anette on jälleen kerran luonut toimivan, kekseliään ja maukkaan ruokalistan, joka vain täydentyy upeilla viineillä. Ja mielestäni ruoan hinta Kattilassa on ruokien täydellisyyteen verraten maltillinen. Kattilassa todellakin kohtaavat hinta ja laatu. Ja annokset ovat myös esteettisesti kauniita. Lisäksi Kattilaan on vaivatonta piipahtaa arkenakin, sillä ravintolasta saa maittavia pöytiin tarjoiltuja lounasannoksia arkisin 11–15 välillä viikottain vaihtuvalta lounaslistalta. 

Kannattaa huomioida nyt koronan aikana, että tämän hetkisillä rajoituksilla ravintolassa voi asioida vain 20 henkilöä kerrallaan. Siksi olisikin ihanaa nähdä paikka koko ajan rajoitusten mukaisesti täynnä. Ainakin meidän paikalla ollessa, arki-iltana istuessa sisään asteli kivalla tahdilla ravintolaan pistäytyjiä ja pöytävarauksen tehneitä asiakkaita. 

Bistro Kattila on kiva, viihtyisä, kotoisa ja intiimi paikka hienolla ruualla ja hyvällä palvelulla. Menkäähän nauttimaan!

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää