Yoko Tsuno: Ajan pyörre

Teksti ja kuvat: Roger Leloup
Suomentanut: Mirka Ulanto
Story House Egmont

Tasokkaan varmaa seikkailua ja aika kikkailua

On aina ilo ja kunnia päästä lukemaan ja arvioimaan tuoreeltaan uutta Yoko Tsuno albumia. Ennen kuin mennään itse arvioon, kerron hieman uskomattomasta miehestä Yoko Tsunon takana. Belgialainen sarjakuvataiteilija Roger Leloup on jo päässyt kunnioitettavaan ja huimaan 87 vuoden ikään. Ja käsittääkseni hän vieläkin itse käsikirjoittaa ja piirtää Yoko Tsuno -albumit.

Yoko Tsunolla on pitkä historia. Ensimmäinen japanilaistytön seikkailu ilmestyi vuonna 1972. Ja viimeisin julkaistiin vuonna 2019. Alunperin albumeita tuli noin vuoden välein, mutta ymmärrettävistä syistä tahti on hieman hiipunut viime vuosina. Viimeisin (myös suomennettu) albumi Haukkoja ja enkeleitä on järjestysluvultaan herran 29. albumi. Joten toivotaan, että kaikki menee hyvin, ja saamme nauttia vielä 30. albumin, ja toki mieluusti enemmänkin vielä tulevaisuudessa.

Ajan pyörre sarjakuva on julkaistu alunperin vuonna 1981 ja on järjestyksessä Yoko Tsunon 11. Albumi. Ja mahtavaa, että saimme sen suomeksi nyt. Se on myös Story House Egmontin ns. BD (bandes dessinées) sarjaa, eli ranskalais-belgialaisen sarjakuvan sarjaa, jota julkaistaan suomennettuna tänä vuonna ainakin neljä albumillista eri tekijöiltä. 

Mutta mihin seikkailuun Yoko tällä kertaa saa itsensä sotkettua?

Gekko Paavilainen

Tarinamme alkaa Borneon viidakosta, temppelin raunioista, jonne ilmestyy kuin tyhjästä aikakone, mukanaan nuori tyttö, Monya. Monya on saapunut 3800 luvulta tulevaisuudesta. Tarkemmin sanottuna vuodesta 3872, jolloin maapallo on enää elinkelvoton paikka, ja hän on ainoa elossa oleva ihminen. Monya on tullut menneisyyteen estääkseen luhistumapommi nimisen laitteen kehittämisen. Monyan ja Yokon seikkailu vie heidät Sulawesi nimisen saaren vuoristoon, jossa kohtaamme tuhoaseen kehittelijän. Mutta asiahan ei Yokomaiseen tyyliin ole niin yksinkertainen. Yoko joutuu matkustamaan menneisyyteen, vuoteen 1943 ja tapaamaan oman isosetänsä Toshio Ishiban. Samalla kuvioihin liittyy myös maanulkopuolinen salaperäinen keinoäly. 

Saammepa myös pienen paljastuksen siitä, miten ja miksi Yoko on saanut etunimensä. Ja Monya hahmo liittyy myös Yokon kaveripiiriin, ja häntä näemme myös muissa Yokon seikkailuissa. Tämä on kuitenkin hänen depyyttinsa, sillä tarinan lopussa hän päättää jäädä tämän ajan maahan, eikä palata enää tulevaisuuteen. 

Ajan pyörre on tasaisen laadukasta Yoko Tsuno -seikkailua ihan sieltä kärkipäästä. Kimurantteja tilanteita ja sopivan hullua, ja mielikuvituksellista tiedekikkailua. Jälleen kerran en voi kuin ihmetellä Leloupin pikkutarkkaa piirrostyyliä kaikkine hahmoineen ja taustoineen. Varmasti taattua laatua kaikille uusille ja vanhoille Yoko Tsuno -faneille. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää