Kevyt Metalli 14/2023

Musta Ritari kustannus

No nyt on tyylikäs kokonaisuus!

Kovakantinen, hitokseen tyylikäs ja paksu opus sisältää melkein parisen kymmentä lyhyempää tai pidempää sarjakuvaa. Osa mustavalkoisia, suurin osa kuitenkin väreissä. Lisäksi mukana kaksi hienoa kirjoitusta sarjakuviin liittyen.

Osa on julkaistu aikaisemmissa Kevyt Metalli -lehdissä tai muissa julkaisuissa. Mutta suurin osa oli minulle täysin uusia. Voi toki hyvinkin olla, että joistakin näistä olen aikaisemminkin jo kirjoitellut. En nyt ala kaikista arviota antamaan, nostan muutamia mielenkiintoisimpia framille. Mutta tärkeintä tässä on ehdottomasti se, että tämä lukupaketti kokonaisuutena on todella kova, ja ennen kaikkea superlaadukasta kamaa. Tämä todellakin kannattaa kirjahyllyyn hommata. 

Taustalla on joukko pääosin suomalaisia sarjakuva-ammattilaisia. Kaikki sarjakuvataiteilijat ovat tasavahvan taitavia. Myös tekstinluojat, eli käsikirjoittajat ovat huippuluokkaa. Sellaisia nimiä mainitakseni kuin Vitikainen, Myllylä, Koivurinne ja Mäkinen. Kerta kaikkiaan upea teos kokonaisuudessaan.

Vesa Vitikainen (teksti) ja Juho Sihvonen (kuvitus) ovat luoneet inhottavan ja hauskan Stalking Death -pätkän. Pidin valtavasti kuvituksesta ja juoni oli miellyttävän puistattava, sitä tässä enempää paljastamatta. 

Tuomas Koivurinteen Jättiläisten maan olen mielestäni aiemminkin lukenut. Jälleen kerran ihailen Koivurinteen värikylläistä vesivärimäistä taidetta. Teksti, jossa oudot jättiläiset ilmestyvät Suomen pohjoiseen on arvoituksellisuudessaan hyvin kaunis.

Ninni Aallon Tiedon hinta on kaunista mustavalkokuvitusta ja tarina kaikessa ytimykkyydessään hieno.

Hannu Kesolan kirjoittama ja Antti Kososen upeasti piirtämä The Animal in Me on kaikessa kauniissa harmaudessaan loistava tarina. Kuin ammoisesta Shokki-lehdestä konsanaan. 

Michael Vogtin Paratiisi on täydellisen upeaa maailmanluokan sarjakuvaa parhaimmillaan.

Kuitenkin hämmästyin, että kirjassa olevat Sippo Mentusen kirjoitelmaa olivat sittenkin koko teoksen mielenkiintoisinta antia. Kummassakin keskityttiin sarjakuvien maailmaan eri näkökulmista. Faaraoiden myyttinen maa oli mielenkiintoinen, mutta vielä mielenkiintoisempi oli US-aikamatkat. Toki ehkä siksi, että voisin lukea varsinkin Marvelissa tapahtuvista aikahyppelyistä loputtomiin. Vahdit ja mutantti vainot. Kyklooppi, Cable ja Rachel Summers. Kiitos mielenkiintoista teksteistä Sippo Mentunen!

Upea, laadukas ja kovakantinen kokonaisuus. Hyvä! Ja takakannen taideteos on varsin creepy hyvällä tavalla. 

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää