Talven klassikkoglögissä maistuu laventeli

Glögikausi alkaa laventelinviolettina.

Pakkaset ovat saapuneet eteläänkin ja ensimmäiset joulumainokset tippuneet postiluukusta. On siis aika käynistää glögikausi!

Vuosikertaglögien klassikko eli Blossa on hakenut täksi vuodeksi inspiraatiota Provencen violeteista laaksoista. Glögi  on maustettu aurinkokuivatulla laventelilla, joka vie ajatukset Etelä-Ranskaan, hajusteisiin ja koristeisiin sekä ruuanlaiton ja leivonnan mausteeseen.

 

Blossa 14-glögipulloa koristavat tyylitelty laventelipeltokuvio ja  Digne-les-Bainsin kaupungin koordinaatit.
Blossa 14-glögipulloa koristavat tyylitelty laventelipeltokuvio ja Digne-les-Bainsin kaupungin koordinaatit.

LAVENTELI-BLOSSA on suosittujen mausteisten vuosikertaglögien kahdestoista versio. Viime vuoden makumatka suuntautui Taalainmaalle ja vuosikertaglögi sai makunsa ruusunmarjoista ja vadelmista.

–  Olemme saaneet inspiraatiomme Provencen hyväntuoksuisesta, violetista laventelista, mikä heijastuu myös pullon muotoiluun, Altian Senior Brand Manager Kati Sallinen sanoo.

– Tuloksena on hedelmäinen ja raikas glögi, joka maistuu yhtä hyvältä perinteisten glögitarpeiden kuin kypsytetyn juuston ja ilmakuivatun kinkun kaltaisen ruokaisamman pikkupurtavan kanssa.

Edellisvuosien tapaan Blossa 14 on valmistettu viinipohjaan. Tänä vuonna kuivaan, hapokkaaseen ranskalaiseen valkoviiniin on yhdistetty modernia espanjalaista Muscat-viiniä. Viinisekoitusta on kypsytetty runsaan kuukauden ajan, minkä jälkeen se on maustettu glögiviinalla ja laventeliviinalla. Lopuksi sekoitus on makeutettu sokerilla ja akaasiahunajalla.

 

MILTÄ LAVENTELIGLÖGI sitten maistuu? Syksyn ensimmäiseen todella kylmän päivän iltaan höyryävän kuuma laventeli-Blossa on oiva valinta. Juoma on varsin miedon mausteinen eikä edes äklömakea. Alkoholi (15 %) ei hyökkää maussa liian voimakkaasti. Glögi ei myöskään huuda joulua, joten siitä voi nauttia hyvin koko syksyn ajan. Kuumennettuna laventelikaan ei hyppää liiallisesti esiin tuoksussa tai maussa.

Kylmänä nautittuna Blossa jättää ainakin minut kylmäksi. Juopa tätä missä lämpötilassa tahansa, kaveriksi sopii hyvin suolainen purtava. Piparit ainakin minä jättäisin toiseen kertaan, rusinoista puhumattakaan.

Laventeli toimii valkoviinipohjaisessa glögissä varsin hyvin, mutta tämä vuosikerta ei nouse aivan parhaiden Blossavuosien joukkoon.

 

RUOTSISTA LÄHTÖISIN OLEVAT vuosikertaglögit ovat vakiinnuttaneet asemansa myös Suomessa. Tunnetuin pohjoismainen vuosikertaglögi on juurikin Blossa, jota myydään Ruotsin ja Suomen lisäksi myös Norjassa, Tanskassa ja Virossa.

Vuosikertaglögillä tarkoitetaan joka vuosi kehiteltävää uutta glögimakua, jota valmistetaan rajattu määrä yhden sesongin ajaksi. Altiassa vuosikerta-Blossan resepti on yrityksen tarkemmin varjeltuja salaisuuksia aina sen julkistukseen saakka.  Tällä hetkellä työn alla on jo vuoden 2015 Blossan vuosikerta.

– Glögien tuotekehityksessä vain mielikuvitus on rajana. Reseptien kehittely vaatii luovaa ideointia, kokeilua sekä tietysti maistelua. Teemme kaiken itse Altialla, kertoo Blossasta vastaava tuotepäällikkö Nathalie Malledant.

Altian tuotekehitys hakee vuosikerta-Blossan resepteihin inspiraatiota läheltä ja kaukaa. Vuonna 2011 käytettiin käsityönä poimittuja kahvipapuja El Salvadorista, vuoden 2012 teemana oli Kaukoitä ja viime vuoden Ruotsin Taalainmaa.

– Maustettuja makuglögejä kannattaa yleensä kokeilla myös kylmänä ja suolaisten ruokien kanssa, Nathalie vinkkaa.

Toinen glögiperheen uutuus on Blossan perinteinen viiniglögi kahden litran hanapakkauksessa.

 

Loimu on tänäkin vuonna marjaisa. Kuva: Alko
Loimu on tänäkin vuonna marjaisa. Kuva: Alko

LOIMU-VUOSIKERTAGLÖGI on puolestaan marjaisa. Lignell & Piispasen punaviinipohjaiseen glögiin makua antaa karhunvatukka, sekä tietysti glögimausteet kuten neilikka ja kaneli. Alko kuvaa tuotetta jopa kuningatarhilloiseksi.

 

VISKI-GATEA voi kommentoida myös glögiä juomalla, sillä Alkosta löytyy Herrgårdsin viskiglögi.

Norjalainen punaviinipohjainen glögi on terästetty 5 vuotta kypystetyllä blend-viskillä ja maustettu muun muassa kanelia, neilikkaa ja pomeranssia sisältävällä mausteuutteella.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää