Seitsemän sietämättömän pitkää päivää

seitsemansietamattomanpitkaapaivaa_julisteAikuiset lapset kohtaavat perheen ja elämän kipupisteitä.

Yhdysvaltalaisen Jonathan Tropperin tragediaa ja komediaa yhdistävään romaaniin perustuva Seitsemän sietämättömän pitkää päivää (This Is Where I Leave You) on kertomus perheestä, jonka jäsenet ovat vuosien saatossa kasvaneet erilleen. Elokuva on draamakomedia, joka yhdistelee erilaisia komediallisia piirteitä ironiasta ja tummahkosta huumorista aina farssiin saakka. Draaman osuus on toteutettu kepeällä otteella, mutta silti aina välillä kuitenkin tavoitetaan perhe- ja parisuhteiden olennaisia kipupisteitä.

TARINA ALKAA, kun Judd Altman (Jason Bateman) saapuu töistään hieman aikaisemmin kotiin ja löytää vaimonsa (Abigail Spencer) ja pomonsa (Dax Shepard) sängystä. Juddille paljastuu suhteen kestäneen jo vuoden ajan. Samaan aikaan hän saa puhelun äidiltään (Jane Fonda), joka kertoo perheen isän kuolleen.

Murtunut Judd matkustaa yksin kotiseudulleen osallistuakseen äitinsä ja sisarustensa kanssa hautajaisiin. Isän viimeisestä toiveesta perhe kokoontuu viettämään kotitaloon seitsemänpäiväistä suruaikaa, shivaa, juutalaisperinteen mukaisesti. Pakotettuina kohtaamaan toisensa surutalossa, toisilleen vieraantuneet perheenjäsenet joutuvat käsittelemään niin vanhoja kaunoja kuin omien elämiensä ongelmia hyvin elämänmakuisesti. Elokuvan parhaita puolia on tietynlainen arkipäiväisyys – ongelmiin ja sisarusten välisiin vuosikymmenten takaisiin pieniin hampaan kolossa vaivaaviin asioihin voi varmasti jokainen jollain tasolla samaistua.

[divider]Juttu jatkuu kuvien alapuolella[/divider]

JASON BATEMAN onnistuu aikuisen murtuneen miehen roolissa. Tiettyä samankaltaisuutta on huomattavissa Batemanin Netflix-sarjan, Sukuvian Michael Bluth -hahmon kanssa. Upea 30 Rock -tähti Tina Fey esittää nelilapsisen Altmanien perheen ainoaa tytärtä taidokkaan tomboy-maisesti, mutta tuoden myös aitoa herkkyyttä. Hahmon kovahkon pinnan alla kytee tyytymättömyys puolison urakeskeisyyteen samalla kun vanha suola janottaa kotiseudun teinirakkauden, Horryn (Timothy Olyphant) kohtaamisen myötä. Esikoisen kivirekeä vetää perässään Paul (Corey Stroll) painiessaan perheyrityksen, parisuhteen ja lapsettomuuden kanssa. Perheen nuorimmainen, Philip (Adam Driver), elää elämäänsä vastuuttomasti kuin lapsi aikuisen kehossa. Perheen matriarkkana häärää kirjailijaäiti (Fonda), joka on surutta käyttänyt perheen käänteitä menestyskirjoissaan. Tarinaan mahtuu myös koko joukko niin nykyisiä puolisoja kuin eksiä.

Seitsemän sietämättömän pitkää päivää ei herätä hirveästi tunteita suuntaan taikka toiseen. Tarina soljuu eteenpäin, vaikkakin tarinan olisi voinut leikata tiiviimpään ja dynaamisempaan pakettiin. Tarina ei myöskään anna mitään uutta, mutta mielestäni kuolleen isän hahmon kasvattaminen kohti loppua on onnistunut ratkaisu, joka on tehty alleviivaamatta. Vaikka perheen pään kuolema käynnistää prosessin tarinan alussa, niin tuntuu kuin hän ei olisi kuulunut perheeseen – tarinan edetessä ja solmujen auetessa myös muistot hänestä tuodaan vahvemmin esiin erityisesti Juddin hahmon kautta.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää