Mooster Denim palauttaa farkkukaupan juurilleen


Lahteen syntyi kunnianosoitus vanhan liiton farkkukaupalle, kun  Aleksi Salminen vaihtoi vaateketjuista kivijalkaputiikkiin.


Mooster Denimin tiskin takana istuu onnellinen mies. Aleksi Salmisen pyörittämä farkkukauppa Lahdessa on ollut auki pari kuukautta ja siinä ajassa maan likipitäen ainoa perinteinen (ja samalla upouusi) farkkukauppa on löytänyt paikkansa sekä vaatteiden ostajien että denimfriikkien elämässä.

Idea kaupasta ja elämänmuutoksesta oli elänyt miehen mielessä jo pitkään. Viime vuonna unelmaan oli aika tarttua. Jälkeenpäin ajateltuna koko työura on ollut johdatusta juuri tähän. 14 vuoden työ vaateketjuissa, muun muasssa Carlingsilla ja KappAhlilla maajohtajana, on opettanut lähes kaiken alasta, sen lainalaisuuksista, markkinan murroksesta ja asiakkaiden tarpeista.

”Mä tiesin, mihin ryhdyn. Hyvälle farkkukaupalle on tilaa. Ihmiset eivät enää halua käydä kauppakeskuksissa eivätkä ostaa ketjuista. Samalla ketjut eivät enää pysty palvelemaan ihmisiä. Mä pystyn tekemään tän paikallisille ihmisille, lahtelaisille, eikä me olla ketjujen koneistojen vankeja.”

 

KIVIJALKAKAUPAN perustaminen vaati paljon ideointia, suunnitelmien pallottelua ja raakaa käsityötä. Oikea paikkakin löytyi sattumalta: perinteinen Rooster Pub oli lopettamassa toimintaansa,  pariskunta istui siellä iltaa, ja vaimo teki ratkaisevan ehdotuksen ”jos perustaisit sen kaupan tähän”. Ja niin sitten tapahtuikin.

Päämateriaalina on vanha puu, johon kauppias ihastui omaa kotia remontoitaessa ja tilan entinen elämä näkyy baaritiskinä, julisteina ja katon äänilevyissä.

”Tämä on tribuutti vanhan liiton farkkukaupalle, kaikki on omilla taidoilla tehtyä. Täällä ei ole kalustefirmojen tuotteita tai suunnitelmia, vaan kaikki on autenttista ja yksilöllistä.”

 

 

MOOSTER DENIMIN valikoima on tiukka: vain Levistä, Leetä ja Wrangleria. Siis kolmen alkuperäisen jenkkifarkkumerkin tuotteita. Valinta oli itsestään selvä.

”Näiden kanssa ekat farkkukaupatkin toimivat ja näiden parissa 70-80-luvuilla kasvaneet ovat eläneet.”

Tavoitteena on se, että valikoimassa on mahdollisimman vähän päällekkäisyyksiä, mutta samalla sopiva tuote mahdollisimman monelle. Jokaiselta brändiltä valitaan siis ne tuotteet, joissa kyseinen merkki on kaikkein paras.

”Sun pitää itsekin rakastua niihin tuotteisiin, mitä myyt. Onneksi mä olen aika perustyyppi”, Salminen nauraa.

Kun kauppiaalta kysyy dna-tuotteita, niitä, jotka muodostavat kaupan perustan, lista on selvä.

”Farkuista ikoninen Leviksen 501 ja bootcut 527. Levis Charlie Trucker jacket ja Leen klassinen Rider-farkkurtakki. Leen western shirt -farkkupaita, joka on ajaton klassikko.”

 

PARIN ENSIMMÄISEN kuukauden kokemukset ovat positiivisia. Vastaanotto on ollut hyvä, kauppa on käynyt ja Mooster Denim on löytänyt paikkansa kaupungin ”punaisten lyhtyjen alueella”.

Yllätyksiäkin on ollut – onneksi nekin enimmäkseen positiivisia.

”Se on yllättänyt, kuinka suuri tarve farkkukaupalle on ollut ja kuinka tärkeää palvelu asiakkaille oikeasti on. Ihmiset kokevat, että niitä ei palvella vaatekaupoissa”, Salminen pohtii ja kertoo 73-vuotiaasta miehestä, joka vaimonsa vuosikausien patistelun jälkeen tuli ostamaan elämänsä ensimmäiset farkut. Sopivat housut löytyivät, mies poistui tyytyväisenä ja lupasi tulla ostamaan toisetkin farkut.

 

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää