Viidet parhaat farkut – paluu kestäviin perusasioihin


Sinistä ja mustaa. Kapeaa ja suoraa. Kulutettua ja raakaa. Farkkujen viidakkoon on helppo eksyä. Tässä viisi (+1) parasta mallia juuri nyt.


Kun mustan pitää olla mustaa – Nudie Dude Dan Everblack

Musta on ollut farkkumaailman suosikkiväri jo pitkään. Ja nyt musta on ja pysyy mustempana kuin koskaan ennen. Göteborgin farkkukuningas Nudie Jeans kehitti Everblackiksi nimeämänsä uuden denimin värjäystavan. Käytännässä idea on kiinnittää musta väri kankaaseen entistä paremmin. Lopputuloksena Nudie lupaa värin kestävän ihan oikeasti mustana ainakin 40 pesukertaa. Ja koska varsinkaan dry-farkkua ei pidä pestä kuin harvoin, tarjolla taitaa olla melkoisen pitkäaikainen vaatekumppani…

Dude Dan Dry Everblack on mainio esimerkki ikimustasta. Dry-farkku on kokonaan mustaakin mustempi – ompeleita myöten.

Mallina Dude Dan on modernin ”regular” eli mukavasti ei-liian-kapea-muttei-väljäkään. Lahje on suora ja alhaalta juuri sopivan kapea kengän kuin kengän kaveriksi. Toimii myös ylipitkänä.

Nudie Jeans Dude Dan Dry Everblack, 119 €, nudiejeans.com ja jälleenmyyjät

Kun etsit  modernia klassikkoa – Lee 101 Rider 15 oz Natural Indigo by Cone Denim

Lee on onnistunut yhdistämään kunniakkaan historiansa moderniin otteeseen. Ja historiaa yhdellä kolmesta alkuperäisestä farkkuvalmistajalla riittääkin. Varsinkin brändin 101-mallisto sisältää herkkuja toisensa perään.

1960-lukulaiseen esikuvaan perustuva 101 Rider tarjoaa tämän hetken ykkösfitin, farkku on kapea ja suora – ei liikaa eikä liian vähän.

Dry-farkku tuntuu ensimmäiset pari viikkoa jäykältä, mutta sen jälkeen istuvuus ja mukavuus on taattu vuosiksi. Monikäyttöisempää housua on vaikea keksiä, tämä toimii niin siistinä työhousuna kuin loistavana päivittäin käytettävänä arkifarkkuna.

Denimnörttipisteitä myös siitä, että kangas on ikonisen jenkkivalmistajan Cone Millsin tuotantoa.

Lee 101 Rider 15 oz Natural Indigo by Cone Denim, 160 €, valikoidut jälleenmyyjät, esimerkiksi Mooster Denim Lahdessa.

 

Kun kaipaat selvage-skinnyä – Nudie Tight Terry Rinse Selvage Stretch

Tässä kauden paras uutinen kaikille denimfriikeille, jotka kaipaavat hieman uutta otetta superslimmeihin malleihin ja arvostavat selvage-farkkua (ja kukapa oikea farkkunörtti ei sitä arvostaisi).

Nudien uuden Tight Terry -mallin Rinse Selvage Stretch tarjoaa todella paljon.

Uusi Terry on Nudien mukaan ”tight Anti Fit”. Käytännössä se tarkoittaa yltiömukavaa strech-denimiä, superkapean lahkeen ja lahkeensuun.

Rinse Selvage Strech on mallin ehdottomasti kiinnostavin versio. 12,75-unssinen denim kuluu ja paranee elastaanistaan huolimatta jäykän denimin tavoin – kunhan malttaa olla pesemättä niitä. Karkkipäivän huipentuma on tietenkin se, että komeus on selvage-denimiä. Ja se on harvinaista herkkua näin kapeassa mallissa.

Nudie Jeans Tight Terry Rinse Selvage Stretch, 199 €, nudiejeans.com ja jälleenmyyjät

 

Kun haluat kaiken kerralla – Levi’s 512 Broken Raw

Levi’s on yksi alkuperäisimmistä farkkuvalmistajista ja sen laajasta valikoimasta löytyy paljon helmiä. Leviksen 512 on yksinkertaisesti yksi markkinoiden parhaista farkuista. Malli on Slim Tapered, eli lahje kapenee alaspäin ja tarjoaa modernin lookin, mutta reidessä on mukavasti tilaa urheilevallekin miehelle.

Malli on Levikselle tärkeä, joten pesuvalikoimakin on laaja. Konstailemattomasti ilman mitään ylimääräsiä erikoisuuksia kulutettu keskisininen Broken Raw on syksyn suosikkeja. Kaksi prosenttia elastaania kankaassa takaa käyttömukavuuden.

Levi’s 512 Broken Raw, 110 €, levi.com tai useat jälleenmyyjät

 

Kun haluat maailman lämpimimmät talvifarkut – Formal Friday Gunn_350 blue

Talvella on välillä (melkein) liian kylmä farkuille. Suomalainen Formal Friday on valmis auttamaan. Tommi Muurimäen suunnittelemat Wool Denim -farkut yhdistävät denimin estetiikan villakangashousujen tarjoamaan lämpöön. Käytännössä Italiasta löytyi firma, joka tekee kankaan niin, että lämmittävä villa on farkkukankaan sisäpinnassa ja indigovärjäyksellä perinteisen farkun ulkonäön saava, kestävä puuvilla ulkopuolella.

Muurimäen suunnittelutaidolla ja suomalaisen M.A.S.I Companyn valmistustaidolla syntynyt farkkumalli on lookiltaan modernin ajankohtainen ja mitoituksen ja elastaanin ansiosta istuva – ja kaiken muun lisäksi näyttääkin hyvältä.

Formal Friday Gunn_350 blue, 159 €, formalfridayclothing.com ja Formal Fridayn lippulaivamyymälä Helsingin Lasipalatsissa 

 

+1 Kun farkkuhifistelijä on asialla – Lee 101 Z 22 oz

Osaamme täällä toimituksessa laskea viiteen, mutta nämä on vaan ihan pakko esitellä. Leen 101 Z 22 oz on farkkuhifistelijän valinta.

Nämä ovat paksua 22-unssista kangasta, japanilaista selvage-denimiä, sanforoitu eli kutistyskäsitelty ja totta kai pelkkää puuvillaa. Malli on klassisen suora ja yksinkertainen. Raskaasta kankaasta huolimatta käyttäjälausunnon mukaan ”hitto miten mukavat päällä”.

Hinta saattaa tuntua kovalta, mutta oikeasti se on hyvin kohtuullinen näin spessuun kankaaseen. Ja nämä farkut kestävät vuosia.

Lee 101 Z 22 oz, 250 €, netistä esimerkiksi Cultizm tai Mooster Denim Lahdessa.

Janne

Man Made Lifestylen helsinkiläistynyt vahvistus on ammatiltaan visuaalisuuteen keskittynyt journalisti. Mutta ennen kaikkea hän on farkkunörtti. Lisäksi hän haluaisi olla parempi barista ja amsterdamilainen.

Lue lisää