Secunda Prattica


Taisi olla vuosi 1998 kun näin ensimmäisen tamperelaisen Tanssiteatteri MD:n esityksen. Vuosia on kulunut, ja olen nähnyt tämän loistavan ryhmän melkeinpä kaikki teokset. On ollut ilo ja kunnia saada osallistua näihin upeisiin tanssiesityksiin katsojana. Tälläkään kertaa esitys ei petä.


Tanssija-koreografi Mari Rosendahl juhlistaa 30-vuotista taiteilijanuraansa tällä uskomattoman kauniilla tanssitaideteoksellaan. Hällä-teatterin lava on vuosien varrella muuntautunut vaikka miksi. Tällä kertaa se on valkoinen laatikko. Siveä ja neitseellinen. Yksinkertaisen kaunis. Niinkuin on koreografiakin.

Katsoja lumoutuu kauniista kehonkielestä niin, että tunnin mittainen esitys voisi jatkua loputtomiin. Ja niin se jatkuukin, katsojan omassa päässä. Ainakin omiin uniini se tuli vielä seuraavana yönä. Kauniina ja puhtaana.

Rosendahl on aina osannut luoda katsojaystävällisiä koreografioita. Nykytanssia pelkäävätkin ymmärtävät niitä. Tälläkin kertaa viiden tanssijan ryhmä nivoutuu täydellisesti yhteen.

Väittäisin jopa, että kun pitkään yhdessä työskennelleet Ville Oinonen ja Samuli Roininen tanssivat oman duettonsa, kyseessä on jopa toisiinsa sulautuminen. Ihan huikean upeaa työtä kaikillta!

Suomen oma sopivan mielipuoli-visionääri Stefan Lindfors on aiemminkin työskennellyt Rosendahlin kanssa, ja sen huomaa. Sen minkä Mari on ajatellut, Stefan luo näyttämölle. Lasiset siivet ja koko kokonaisuus näyttää upealta. Puvustus on nerokas.

Valoilla leikitellään huikealla tavalla. Rakastin ideaa siitä, ettei tanssin aina tarvitse tapahtua suoraan valokeilassa. Liike itseasiassa on mielenkiintoisempaa, kun se tapahtuu valon ja varjon rajamailla tai pienessä usvassa.

Ja nyt täytyy sanoa, että jos tästä esityksestä olisi olemassa soundtrack, ostaisin sen heti. Jussi-Pekka Nuto on nero. Musiikki muotoutuu klassikseksi, oopperaksi ja jopa elektroksi. Tätä kuuntelisi kotonaankin mieluusti.

Ainoa, minkä korjaisin, olisi se, että vaihtaisin miesäänen joka puhuu englantia, aidoksi brittiaksentiksi. Se olisi toimivampaa. Tämä esitys kannattaa nähdä. Se on taidokas ja soljuva.  Kertakaikkisen upea. Jos tänä syksynä kaikista teatteriesityksistä menen jonkun katsomaan uudestaan, tämä on ehdottomasti se esitys.

Kiitän ja kumarran. Mahtava Mari!

Tanssiteatteri MD

Koreografia: Mari Rosendahl
Visualisointi: Stefan Lindfors
Sävellys: Jussi-Pekka Nuto

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää