Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Arvio

Kuvassa: Kaisa Hela, Ria Kataja, Eeva Soivio
Kuva: Jiri Halttunen

Elämä kyykyttää niin paljon, että itkettää ja naurattaa. Myötähäpeää ennen kaikkea. Tämä ei ole komedia. Vai onko?

Mä olen nyt ihan pihalla. Ehkä yhtä pihalla kuin Eerikakin elämässään. Tai ainakin toivon, että näin 52-vuotiaana miehenä mä en ole noin yhtä pihalla. Mutta mä olen ollut. Mä olen oikeastaan kokenut ja ollut Eerika Rantanen. Me ollaan kaikki oltu. Käsi pystyyn, jos et ole ollut? Koska sitten sä et ole elänyt oikeaa elämää.

ME OLLLAAN oltu nuoria, me ollaan oltu epävarmoja, me ollaan pantu varastohuoneessa ja me ollaan kohdattu ihmisiä. Erilaisia ihmisiä hyvinkin vaikeissa tilanteissa. Tämä näytelmä näyttää juuri sen, mitä ihmisten kohtaaminen on. Olivat ne ihmiskohtaamiset päinpeppua, ihmissyöppöjä, hyväksikäyttöä, tai pelkkää ihanaa rakkautta. Tässä näytelmässä on koko kirjo, ja koko elämä. 

Vaikka nyt vasta käydään Eerikan elämän yksi vaihe. 

NÄYTELMÄ PERUSTUU kolmen loistavan näyttelijän löyhästi omaelämänkerrallisiin tarinoihin, jotka on myllätty sitten tällaiseksi huhhuh ja puuh -kokonaisuudeksi. Esitys on Jyväskylän Kaupunginteatterin, Tampereen Teatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotanto. Nyt otan irtioton ja kerron totuuden. Tämähän on siis kuunneltavissa YLE Areenassa oikeana kuunnelmana huikeine taustaäänineen ja tehosteineen. Kuuntelin, itkin, nauroin, ällötyin, pompin tasajalkaa ja huusin.

NÄYTELMÄSSÄ EERIKAN elämä vie nuoruusmuistoista, hyvistä ja yököttättävistäkin kohti hoitajan uraa kera vanhusten. Matkaan mahtuu suhteita niin miehiin, vanhempiin kuin ystäviin. Painallus nenään ja ping. Tämä kohtaus näytelmässä oli ihan huikea. 

Upeat näyttelijät Ria KatajaKaisa Hela ja Eeva Soivio. Ei voi sanoa mitään muuta kuin, että olette timanttia! Kaikki kolme niin loistavia, että he saavat itkun ja naurun siirtymään katsojan sieluun. Unohtamatta ihan upeaa live-musiikkia lavalla, joka luo täydellisen tunnelman. Kiitos sinä hieno Mila Laine

Mila Laine vastaa huikeasta livemusiikista näytelmän aikana. Kuva: Jiri Halttunen

Juha Jokela ohjaajana on varmasti saanut hikipisaransa näiden mahtavien naisten kanssa vuodattaa. Mutta upean ohjauksen hän on tehnyt. Se, miten jouhevasti kukakin rooleissansa muuntautuu roolista toiseen, on vain jumalallisen upeasti toteutettua. Tällaista sujuvuutta en ole koskaan lavalla nähnyt. Täydellistä. 

KIRJAILIJANA ON pakko sanoa, että tällaista, näin helekatin loistavaa tekstiä harvoin tulee vastaan. Miten mä tätä arvioisin? En tiedä? Mitä mä tästä sanoisin? En ihan oikeasti tiedä! Tiedän vaan sen, että tämä on loistava. Seuralaiseni totesi näytelmän päätteeksi jotain, mitä itsekin täysin allekirjoitan: ”Tämä näytelmä määrittelee henkilökohtaisen tarinan merkityksen aivan uudelleen. Hirveän harvoin pysähdymme tällä tavoin elämän äärelle.”

Nämä viisaat sanat lopettavat tämän arvion, teoksesta, josta voisin kirjouttaa äärettömiin. 

Ottakaa kuunteluun ja menkää ihmeessä katsomaan. Ihanaa kun tietää, että jatkoa on jo olemassa – kahden kauden verran YLE Areenassa. Ja sitten se 3 kausi. Voi kun se tulisi pian. Toivottavasti kohta näemme jatkon jo lavallakin. Tähän Eerikan elämään jää koukkuun. 

Teette niin tai näin: joko kuuntelette ensin kaikki 12 jaksoa Yle Areenasta ja sitten katsotte tämän mestariteoksen. Tai toisinpäin. Nyt rehellisesti en voi sanoa, kumpi ompi oikea tie. 

Kantaesitys Jyväskylän Kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä 2.3.2024
Ensi-ilta Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä 18.4.2024
Ensi-ilta Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 6.9.2024

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää