Niskavuoren nuori emäntä

Niskavuoren nuori emäntä


Väkevä musikaali sukeltaa suomalaiseen sielunmaisemaan 


Hella Wuolijoen 1800-luvun hämäläiseen maisemaan sijoittuva tarina tuntuu tuoreelta vielä tänäkin päivänä – tarinan teemat ovat vahvoja ja elämänmakuisia. Päähenkilöiden Loviisan (Maria Pere), Juhanin (Mikko Nousiainen) ja Malviinan (Elina Keinonen) kolmiodraama herättää suuria tunteita ja raastaa henkilöiden itsensä ohella heidän läheisiään. Onhan kyseessä suvun kunnia, mutta samalla myös yksilöiden vapaus.

Ensimmäisen puoliskon keskeiseen rolliin nousee väkisinkin voimakas Heta Niskavuori (Petra Karjalainen), Juhanin sisko. Heta pitää talon lankoja käsissään, sillä vanha emäntä on jo liian heikossa kunnossa tilan johtamiseksi. Tarina etenee selvästi Hetan näkökulmasta koko alkupuoliskon ajan. Heta on musikaalin väkevä esilaulaja, joka vie tarinaa eteenpäin ja ottaa paikkansa niin tarinassa kuin näyttämölläkin. Upea suoritus Petra Karjalaiselta!

Toisen puoliskon keskiöön nousee Juhanin vaimo Loviisa, joka ottaa paikkansa Niskavuoren emäntänä syrjäyttäen samalla Hetan. Maria Pere kantaa Loviisan monitasoisen hahmon ylväästi tarinan loppuun saakka.

Miika Muranen on ottanut haltuunsa Pyynikin kesäteatterin alueen vahvasti. Pyörivä katsomo panoroi hahmojen mukana kuin elokuvakamera. Ympäristön syvyyttä hyödynnetään voimakkaasti ja asioita tapahtuu yhtäaikaa niin etu- kuin taka-alallakin. Liisa Itkosen lavastus tukee toteutusta erinomaisesti ja hyödyntää myös kaunista järvimaisemaa osana tarinaa. Pukusuunnittelija Marjaana Mutanen on tuonut pieniä moderneja elementtejä puvustukseen. Toisaalta Hetan, Loviisan ja juhlaväen puvustus on joiltain osin turhan alleviivaavaa. Hieman hillitymmät toteutukset olisivat antaneet tilaa näyttelijöiden tulkinnalle. Esityksessä soi kotimaisen Saaga Ensemblen ajaton musiikki, jota esittää viisihenkinen bändi kapellimestari Joonas Mikkilän johdolla.

Niskavuoren nuori emäntä on hengästyttävän upeaa draama komeassa maisemassa. Ensimmäinen puolisko vetää imussaan mukana, mutta toinen puolisko kärsii hieman epätasaisuudesta. Kaiken kaikkiaan upeaa teatteria loistavan tekijätiimin toteuttamana!

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää