God’s Own Country


Elokuva vie rosoisen kauniin Yorkshiren maaseudulle.


Ohjaaja-käsikirjoittaja Francis Lee debytoi vangitsevalla God’s Own Country -elokuvallaan. Englannin Yorkshiren kevääseen sijoittuva tarina kertoo Joshista, joka työskentelee pitkää päivää perheensä maatilalla sairaan isänsä ja iäkkään isoäitinsä kanssa. Juro ja yksinäinen Josh (Josh O’Connor) tasaa raskaan työn paineet pubissa ja raa’an lihallisilla irtosuhteilla. Perheen sisällä sanomattomilla asioilla on jopa enemmän painoa kuin ääneen sanotuilla. Kevättöihin palkataan romanialainen työntekijä Gheorghe (Alec Secareanu). Niin perhe kuin maaseudun asukkaatkin suhtautuvat varauksella ja ennakkoluuloisesti ulkomaalaiseen työmieheen. Gheorghen periksi antamattomuus ja sydämellisyys alkavat hiljalleen vaikuttaa myös Joshiin, ja heidän välilleen muodostuu suhde.

TARINASSA ON toki yhtäläisyyksiä takavuosien Brokeback Mountaniin, mutta kerronta sekä tekstillisesti että kuvallisesti on rujompaa ja tietyllä tapaa myös eurooppalaisyleisölle varmasti aidompaa. Vaikka tarina onkin varsin perinteinen kehitystarina Joshin näkökulmasta, on toteutus ja näkökulma erittäin tuore ja raikas. Pohjois-Englannin laidunmaiden keväinen puhuri ja epävakainen sää tuntuvat katsomossa asti. Samalla myös kevään keikkuva eteneminen rinnastuu myös vahvasti Joshin henkilökohtaiseen kasvuun sekä tämän ja Georghen suhteeseen.

PERINTEINEN kasvu- ja rakkaustarina on tuotu God’s Own Countryssa tähän päivään tavalla, joka tuo hienovaraisesti esiin myös yhteiskunnallisia näkökulmia. Kahden miehen välinen rakkaus on myös kuvattu hienovaraisesti ilman mässäilyä, alleviivaamista tai shokeeraamista, aitona ja rosoisena kuin Yorkshiren luonto.

Elokuva palkittiin maailmanensi-illassaan Sundancessa ohjauksesta, Edinburghin elokuvajuhlilla parhaana brittielokuvana, Galwayssa parhaana esikoiselokuvana ja Berliinin elokuvajuhlilla HARVEY-palkinnolla. Elokuva on saanut Suomen elokuvasäätiön maahantuontitukea 2017.

Karri

http://www.karriharju.com

Man Made Lifestylen perustaja ja monityömies nauttii hyvästä ruoasta, muotoilusta ja tyylistä sekä popkulttuurista. Päivätyön lifestyleviestintä vaihtuu vapaa-ajalla freelance-valokuvaamiseksi.

Lue lisää