Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni Viipurista Vietnamiin 1919-1965


Nyt on kyllä äree pakkaus, ihan kuin Suomi 100 vuotta varten tehty.


Taistelija Lauri Törnin vaiheista on nyt tehty käsittääkseeni hyvinkin faktainen sataviikymmentä sivuinen mustavalkoalbumi. Tässä teoksessa yhdistyvät vuosina 2005 ja 2006 ilmeatyneet albumit Leijonamieli ja Purppurasydän. Lisäksi teos sisältää myös uutta materiaalia. Hienoa jälkeä ja mielenkiintoinen tarina, sopivasti myös tiivistettynä, ilman turhia liirum laarumeita.

Sarjakuva kertoo suomalaisen ihan oikean henkilön, Lauri Törnin tarinan lapsuudesta hämärään kuolemaan saakka. Tarina alkaa lapsuudesta, kulkee nopeasti teinivuosien ohi, sitten talvisota, haavoittuminen. Sitten Törni, kun häntä riivaa se, ettei sota hänen kohdallaan lopu, värväytyy vielä salaa saksalaisten riveihin taistelemaan ryssää vastaan. Tästä hänet Suomessa vangitaan kuritushuoneeseen.

Monien pakoyritysten jälkeen hänet kuitenkin armahdetaan. Matka vie Ruotsiin, rakkaus astuu kuvioihin, mutta hänen henkilökohtainen sotansa ei vieläkään pääty, vaan hän värväytyy Yhdysvaltojen vihreisiin baretteihin saaden erikoiskoulutuksen, ottaa nimekseen Larry Thorne, jonka jälkeen tie vie moniin salaisiin operaatioihin, lopulta Vietnamiin, jossa hän salaperäisesti katoaa. Sarjakuva tuo lopulta totuuden esille, mitä hänelle oikein tapahtui.

Käsikirjoittaja Vitikainen on minulle jo aiemminkin tuttu käsikirjoittamistaan sarjakuvista Hokki  ja Kersantti Napalm ja piirtäjä-kuvittaja Tuppurainen, Vitikaisen yhteistyöstä albumista Rokka.

Näissäkin albumeissa muistin aina mainita, että en ole kovinkaan suomalaisen sotasarjakuvan ystävä, eikä Korkeajännityskään koskaan ole ollut lemppareitani. Silti tässä Törni albumissa on jotain tenhoa. Se on hieno sarjakuvamuotoon tuotu elämänkerta, joka oikeasti kiinnostaa, ja imee mukaansa.

Tuppurainen-Lintula-kombo piirtäjinä ei ehkä ole mielestäni sieltä parhaimmasta päästä, mutta tunnetta he saavat kuitenkin kuviinsa, myös ruutujen asettelu kaikessa yksinkertaisuudessaan toimii. Miksi lähteä turhaa kikkailemaan, jos siihen ei ole oikeasti tarvetta?

Jälki on yksinkertaista ja selkeää, suht ohutta viivaa, turhaa krumeilematta. Mutta yksinkertainen toimii tässä teoksessa.

Vitikainen taas on jo ansainnut paikkansa tietävänä, ja historian osaavana käsikirjoittajana. Stoori menee eteenpäin kauniisti ja jouhevasti. Ja se on oikeasti mielenkiintoinen.Hyvä jätkät! Arvostan ja kunnioitan.

Mun mielestä tässä on loistava lahja ukeille ja papoille ostettavaksi, viimeistään itsenäisyyspäivän tienoilla, ja miksipäs ei niille mummoillekin, sekä mielekästä historian havinaa nuoremmalekin sukupolvelle. Hintakaan ei ole kummoinen, 12,90€. Suorastaan naurettavan halpa tästä palasta historiaa.

Suosittelen vahvasti.

Mannerheim-ristin ritari Lauri Törni Viipurista Vietnamiin 1919-1965
Kuvitus: Markus Tuppurainen ja Samuli Lintula
Käsikirjoitus: Vesa Vitikainen
Tämä sarjakuva perustuu Kari Kallosen ja Petri Sarjasen samannimiseen elämäkertateokseen
Kustannusosakeyhtiö Revontuli

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää