Under the Silver Lake


Mysteerielokuvassa nuori mies etsii kadonnutta naista Los Angelesissa


Tässäpä on taas sellainen elokuva, mitä on hyvin vaikea selittää, varsinkaan liikaa juonesta paljastamatta. Joku kriitikko väittänee leffaa tekotaiteelliseksi. Mutta leffa kestää ehdottoman loistavasti yhden katselu kerran. Klassikoksi tästä ei ihan ole, mutta povaan ohjaaja käsikirjoittaja David Robert Mitchellille hyvää uraa. Hänhän oli vastuussa myös vuoden 2015 kauhu yllättäjästä It Follows.

Nuori mies Samilla (Andrew Garfield, The Amazing Spider-Man 1 ja 2) ei mene lujaa enkelten kaupungissa. Vuokrakämppä on lähdössä alta, ja äidillekin on puhelimessa valehdeltava kiireestä töissä, vaikka aika meneekin enemmänkin bilettämiseen ja hengailuun, sekä pihan uima-altaan tirkistelyyn. Altaalta hän bongaakin mysteerinaisen, ja pääseekin tekemään lähempääkin tuttavuutta tämän kanssa. Seuraavana päivänä nainen on kadonnut mystisesti. Sam alkaa etsiä johtolankoja pitkin Los Anglesia, ja pian hän on mukana suuressa mysteerissä, johon kuuluu tiedostamattomia viestejä ja selvitettäviä koodeja. Mukana kuviossa pyörii koirien tappaja, salaperäinen Jesus and the Zombie Brides -yhtye, pöllönaamioinen naismurhaaja, muutama näyttelijäksi haluava seuralaispalvelun nainen ja monen monta muuta mysteeriä.

Elokuva on paljon velkaa David Lynchin Mullholland Drive leffalle. Ihan niin arvoituksellisista mystereeistä ei kuitenkaan ole kyse. Tässä leffassa on paljon outoa huumoria ja suurin osa mysteereistäkin selviää, ainakin jollain tavalla, oli selitys sitten järjellinen tai ei. 

Unenomainen tunnelma ja huumeiset välähdykset ovat leffan tehokeinoina. Siinä viitataan myös äärettömään määrään eri populäärikulttuurin hahmoihin ja henkilöihin. Musiikki on mainiota ylidramaattista leffamusaa, tosin monta tunnettua pop biisiäkin kuullaan, hillittömässä salaliitto potpurissa. 

Andrew Garfield on onneksi päässyt Hämis-trikoistansa eroon, ja tekee todella hienon pääroolin. Muissa rooleissa näemme tutuhkoja naiskasvoja paljon, mutta roolit ovat sen verran mystisiä, että eivät nouse välttämättömän tärkeiksi. 

Kerta kaikkiaan mielenkiintoinen elokuva. Mutta tällä hetkellä tuntuu, ettei tätä tarvitse toistamiseen katsoa.

Gekko

Tampereen omaksensa havainnut mediaseksikäs persoona, joka osaa kritisoida, mutta kestää myös kritiikkiä, ja on aina valmis kokeilemaan uutta. Löytänyt kirjoittamisen riemun uudestaan. Rakastaa kutsuja VIP-tapahtumiin ja edukasta valkoviiniä.

Lue lisää